Stort larm om Guldfågeln – “det är en skandal”
2024 10 17
Guldfågeln är ett av Sveriges ledande företag när det gäller svenskproducerad kyckling.
Nu presenterar djurrättsorganisationen Djurens rätt omfattande brister hos kycklingjätten.
Det är tredje året i rad som företagets verksamhet, tillsammans med tre andra slakterier, granskas.
Kartläggningen pekar på systematiska missförhållanden med allvarliga frätskador och kycklingar som klämts ihjäl.
– Det är skandalöst att kycklingfabrikerna får fortsätta sin verksamhet med så här stora brister i djurskyddet år efter år. Det är ett systematiskt djurplågeri som måste få ett slut, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett uttalande.
"Inte enskilda misstag"
Granskningen baseras på Livsmedelsverkets och Länsstyrelsens kontrollrapporter över brister under fjolåret.
I kartläggningen ingår även Kronfågel och Atria Sverige.
Resultatet visar att 80 procent av rapporterna beskriver allvarliga djurskyddsbrister, menar Djurens rätt.
Organisationen pekar på samma brister som under 2021 och 2022: klämda vingar och huvuden, hög dödlighet i transporter och frätskador från avföring.
Minst 125 000 kycklingar uppges ha utsatts för brottsligt lidande innan de dog.
– Det verkar inte gå att säkerställa att kött från Guldfågeln kommer från fabriker där djurskyddslagen följs. Det handlar inte om enskilda fall eller misstag, utan detta är systematiska problem, år efter år, som visar att vi en gång för alla måste montera ned de storskaliga djurfabrikerna, säger Camilla Bergvall.
Uppgifter: levande kycklingar i soporna
Djurens rätt uppmärksammar också att flera kontrollrapporter visar att vid minst tre tillfällen på två slakterier har kycklingar hittats utan att vara korrekt avblodade.
Enligt djurrättsorganisationen kan det innebära att fåglarna skållats levande. Levande kycklingar ska även ha hittats i sopor bland döda kycklingar.
– Att Djurens Rätts kartläggning visar på liknande djurskyddsbrister tre år i rad är fruktansvärt. Kycklingar kan lida och påverkas extremt negativt av att transporteras när de är skadade eller av att vara utan foder för länge, säger Anna Harenius, sakkunnig hos Djurens Rätt.
Guldfågeln: Kycklingarna har det bra
Guldfågeln har inte officiellt kommenterat kritiken.
På sin hemsida skriver kycklingjätten att man är noga med att följa Svensk Fågels djuromsorgsprogram när det gäller hanteringen av djur som ska slaktas.
Vidare uppger företaget att kycklingarna har det bra under sin uppväxt. Guldfågeln framhåller att djuren är placerade i ”stora luftiga hallar” där de kan ”sprätta fritt på en bädd av kutterspån”.
– Under kycklingarnas uppväxt sätts deras välmående i främsta rummet i hela vår värdekedja. Om kycklingarna har det bra kan vi producera högkvalitativa och säkra produkter med gott samvete, skriver Guldfågeln.
Foto: C. Sanchez/Guldfågeln
Text: Redaktionen