Stort kebablarm i hela landet
2023 11 20
Kebab har förvarats på bord med såväl mögel som ingrodda fettrester.
Den upptäckten gjorde Livsmedelsverket redan för en dryg månad sedan.
Ytterligare ett besök visade att det fanns listeria i den färdigstekta kebaben, vilket är en farlig bakterie för bland annat gravida och personer med nedsatt immunförsvar.
Upptäckten gjordes hos kebabtillverkaren Skåne Kebab Döner – som har kunder över hela Sverige.
Det rapporterar SVT.
Förbud – men säljer ändå: "Allvarligt"
Efter Livsmedelsverkets larm utfärdades ett totalstopp av köttförsäljning från den inspekterade anläggningen.
Men Skåne Kebab Döner har trots förbudet sålt eller försökt sälja till minst två grossister, enligt ett avslöjande av tv-kanalen.
Även en restaurang ska ha erbjudits kött från den farliga lokalen.
– Om man bryter mot våra förbud så är det allvarligt, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket, till SVT.
Stoppar omedelbart
Enligt kanalen har ett halvt ton kebab skickats ut och anlänt till en “stor grossist” i Sverige.
Grossisten i fråga säljer i sin tur produkterna vidare till både restauranger och butiker, men ingen information har getts om att kebaben förbjudits.
Varken från Livsmedelsverket eller tillverkaren, och enligt myndigheten ligger ansvaret på företaget.
Alla framtida inköp från den aktuella tillverkaren stoppas nu – och allt kött som redan finns ute tas omedelbart bort från sortimentet.
"Ett missförstånd"
Skåne Kebab Döner har svarat på anklagelserna.
Enligt företagets vd handlar det om ett missförstånd om Livsmedelsverkets beslut.
– Jag trodde att det bara handlade om ett förbud kring tillverkning och inte på varor som jag haft i lager innan förbudet, säger vd:n till SVT.
Vidtar åtgärder
Företaget har också gått ut med ett meddelande på sin hemsida.
– Det har nyligen skett ett missöde gällande bakterien listeria i vår tillverkningsfabrik vilket vi genast har vidtagit åtgärder för att återställa och förhindra att liknande incidenter händer igen, framhåller Skåne Döner Kebab.
Kebabjätten uppger att hela lokalen har städats grundligt, kemikalierna för städ samt städrutiner har uppdaterats och ny personal har kallats in.
– Vi har sett över våra rutiner och uppdaterat våra processer så att de även följer med i utvecklingen.
Andningsuppehåll och allergichock
Redan i våras utfärdades liknande varningar om kebab, som då visade sig innehålla odeklarerade ämnen som kan orsaka andningsuppehåll och allergiska chocker.
Det visade en granskning av miljöförvaltningen i Malmö.
– Det här är väldigt allvarligt. Kebab är Malmös nationalrätt, sade Maria Svensson, enhetschef på miljöförvaltningen, till Sydsvenskan vid tillfället.
Foto: Anima Visual
Text: Redaktionen