Stort Iphone-larm – kan få hemska konsekvenser

2023 06 07

Rapporter väller in om ett mycket allvarligt problem för Iphone-användare.

En funktion hos Iphone har visat sig få stora och direkt farliga konsekvenser.

Det handlar om ett verktyg kallat “Crash detection” som presenterades av Apple i samband med att man lanserade Iphone 14.

Funktionen ska larma 112 automatiskt när den känner av en trafikolycka eller krock.

Men nu visar det sig att funktionen är långt ifrån felfri.

Tvärtom falsklarmar den ofta och tvingar vård och räddningstjänst till helt onödiga utryckningar, rapporterar TV4.

Ringer på nöjesfält

Vid flera andra tillfällen än vid olyckor tycks telefonerna reagera.

Bland annat vid skidåkning eller när man åker berg- och dalbana.

– Det kommer att inträffa att man åker på felaktiga larm och det händer redan nu, bekräftar Björn Skoglund som jobbar som verksamhetsexpert på SOS Alarm, till tv-kanalen.

Kan få hemska konsekvenser

SOS Alarm tror att fenomenet är ett växande problem.

När samtalet kommer in går det inte att se om det är ett automatiskt samtal eller om det är en människa som ringer.

Det framgår först när samtalet tas emot och en automatisk röst läser upp meddelandet, till exempel att Iphone-ägaren har krockat.

I värsta fall kan mobiljättens tekniska strul få hemska konsekvenser som till och med skulle kunna sluta med döden, för att räddningstjänsten är på fel ställe när någon verkligen behöver hjälp.

– Problemet är när vi skickar ut en ambulans och sen inte ens hittar någon bil. Då kanske det ligger någon som har fått en hjärtattack i samma område, säger Björn Skoglund.

En tredjedel är falsklarm

Drygt 3,5 miljoner samtal rings till SOS Alarms operatörer varje år.

I det sammanhanget är det en liten mängd som är automatiska falsklarm från Iphones. Däremot är den totala mängden falsklarm oroväckande många, vilket SVT rapporterade om förra året.

Ungefär en tredjedel tillhör den senare kategorin, och av dessa är cirka 650 000 så kallade fickringingar som görs av misstag.

Kan få konsekvenser

Att ringa till SOS Alarm i onödan kan även få rättsliga konsekvenser.  År 2021 dömdes exempelvis en då 37-årig man vid Malmö tingsrätt för att ha falsklarmat vid totalt 33 tillfällen.

– Det här är en viktig markering att 37-åringen fälls till ansvar. Det är oacceptabelt att tära på samhällets akutverksamhet som den här mannen gjort, uppgav Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande vid tillfället.

Han tillade:

– Falsklarmning kan innebära en akut fara för liv och hälsa.

Foto: J. Ueberberg

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen