Stort hot utfärdat – mot Moskva och S:t Petersburg

2024 02 14

Ukraina har den senaste tiden utfört en rad attacker mot mål inne i Ryssland.

I synnerhet attackeras oljeraffinaderier på ryskt territorium.

I fredags avfyrades flera drönare mot två raffinaderier i Krasnodar i södra Ryssland.

Ukraina beskrev attackerna som en del i en ”avvägd vedergällning”, rapporterade AFP

– Oljeraffinaderierna är legitima mål. De används inte bara av det ryska försvaret för att förse armén med bränsle, utan de är också viktiga för den ryska ekonomin, sa en källa till nyhetsbyrån.

Hotar Ryssland

Ryssland har haft svårt att försvara sig mot de ukrainska drönarattackerna.

I slutet av januari slog Ukraina ut fyra oljetankar, med kapacitet för totalt 6 000 kubikmeter olja, i regionen Brjansk som ligger nära den ukrainska gränsen.

Nu ger Ukraina besked om framtida drönarattacker.

Landets vice premiärminister Mykhailo Fedorov utfärdar ett konkret hot mot Ryssland.

Ministern meddelar att Ukraina kommer att intensifiera produktionen av långdistansdrönare som kan nå Rysslands två största städer, Moskva och S:t Petersburg.

Under 2024 kommer Ukrainas drönarlager att växa kraftigt, uppger Mykhailo Fedorov.

– Kategorin av långdistansdrönare växer. Nu har vi vapen med en räckvidd på 300, 500, 700 och 1 000 kilometer. För två år sedan fans inte denna kategorin, framhåller ministern enligt Sky News.

2,5 miljoner dollar

Förra året avsatte den ukrainska regeringen cirka 2,5 miljoner dollar till nystartade militära företag i landet. Under 2024 ska finansieringen tiodubblas.

För närvarande tillverkar tio företag drönare som kan nå Moskva och S:t Petersburg. Endast ett av företagen ägs av staten.

Jättestaden attackerades i januari

Natten mellan den 17 och 18 januari attackerades S:t Petersburg för första gången under kriget.

Rysslands näst största stad hade fram till dess skonats från attacker, men i mitten av årets första månad kom kriget till jättestaden.

Enligt den oberoende  nyhetskanalen Astra Telegram var ett av målen för attacken en oljeterminal vid Finska vikens södra strand.

Oljeterminalens delägare Mikhail Skigin uppgav att attacken misslyckades. Enligt Skigin sköt det ryska luftförsvaret ned minst en drönare.

– Detta hjälpte till att förhindra en fruktansvärd katastrof som skulle fått fruktansvärda konsekvenser i form av mänskliga offer och gigantiska miljöskador på Östersjön, kommenterade Skigin enligt Moscow Times.

Foto: I. Lapyrin

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen