Stort hot mot Spotify

2023 04 14

Nu vill skivbolagen att streamingjättarna stoppar ny AI-musik.  

Den nya musiken som skapas av artificiell intelligens är på väg att slå igenom, vilket oroar musikbranschen.  

– Även de som optimistiskt ser AI som ett verktyg för artister, snarare än ett hot, skriver Bloomberg reportern Lionel Laurent.  

Människor lyssnar på musik av maskiner  

Det som kallas för funktionsmusik så som vitt brus eller musik som är anpassat för att spela i bakgrunden ger 10 miljarder lyssningar på marknaden. Vilket är en ökning från förra året.  

Människor lyssnar på musik som skapas av maskiner något som oroar skivbolagen. Frågan är nu hur länge det dröjer innan en AI-tjänst som ChatGPT kommer att skapa musik som liknar the Beatles.  

– Det finns ingen stor röd knapp än som genererar färdiga låtar. Men intelligens-verktyg kan redan skapa låtsnuttar i olika genrer, imitera individuella textförfattares stilar, säger Benoit Carre som skapar AI-stödd musik, till Bloomberg.  

Oroar aktieägarna  

Skivbolagen svarar på utvecklingen genom att efterfråga ett stopp på AI-tjänster som skapar musik. Det har gjort aktieägare något oroliga eftersom AI-utvecklingen har ökat värdet av aktier för företag som investerar i den nya tekniken.  

Alla är inte negativa 

Den största sannolikheten är att AI hotar de stora popstjärnorna som står för 90% av de mest lyssnade låtarna. Ambitionen för de som jobbar med plattformar som skapar AI-musik är att ta sig in på topplistorna.  

Det är inte alla som har en negativ inställning till den nya teknologin.  

– AI kan hjälpa musiker hur punkgenerationens "tre ackord är allt du behöver" utlöste en demokratisk revolution inom låtskrivandet, säger Denis Ladegaillerie, chef för musikföretaget Believe SA.  

Problem för tillsynsmyndigheten  

Mångfalden och jämlikheten inom musikbranschen kan däremot behöva skyddas på den globala marknaden. Eftersom det redan finns en algoritm som gynnar artister som är väldigt stora.  

– Det finns ett verkligt problem här för tillsynsmyndigheter, säger Denis Ladegaillerie.  

Förbud mot AI-musik  

Om ett förbud mot AI-musik är den bästa lösningen är något som är osäkert.  

– Det råder ingen tvekan om att det bara är en tidsfråga innan låtar som har vad som krävs för att bli en världshit skapas, om än av en slump, framhåller Olaf Gerseman till Welt.  

Foto: A. de Santis

Text: Redaktionen