SVERIGE: Stort glädjebesked

2022 11 07

Elpriset i vinter och nästa år kommer att bli betydligt lägre än väntat.

Tidigare har flera experter varnat för att elpriset i vinter kommer att nå skyhöga nivåer. Men prognosen har reviderats.

Det så kallade terminspriset på el har halverats, rapporterar SR Ekot. Terminspriset är det förväntade priset på el i framtiden.

Christian Holtz, energimarknadsanalytiker på Merlin och Metis, beskriver det som en ”markant skillnad”.

– Elkostnaden och elpriset blir ungefär hälften så högt som vi förväntade oss för två månader sedan. Så det är en markant skillnad, säger han till SR.

”Något högre”

Energimarknadsanalytikern understryker att elpriset troligtvis kommer att bli högre jämfört med förra vintern, men att situationen har förändrats snabbt.

– Säkerligen är det en del som har missat att priserna gått ner inför vintern. Förväntansbilden är att det blir något högre jämfört med förra vintern, men inte tre-fyra gånger så högt, säger Christian Holtz till radiokanalen.

Tidigare varning

Tidigare har Christian Holtz och andra experter varnat för att elpriserna i  elprisområde 3 och 4 – från Gävle och söderut – kan tredubblas under perioden oktober-mars.

– För dem som bor i villa i Stockholmsområdet kan det röra sig om 50 000 kronor mer än vad de är vana vid för perioden oktober till mars. Om man normalt sett har en räkning på 20 000 kronor kan man stå med en räkning på 70 000 kronor. För dem som bor i södra Sverige, i elprisområde 4, runt Malmö, kan det röra sig om ännu lite mera, sa Christian Holtz till SvD i början av augusti.

Flera förklaringar

Nu har den dystra prognosen blivit ljusare.

Energimarknadsanalytikern framhäver att det finns flera förklaringar, bland annat har befolkningen begränsat sin elkonsumtion, det har blåst och regnat, och priset på gas har sjunkit.

Christian Holtz betonar dock att det är för tidigt att ”ropa hej”.

– Jag skulle inte säga att man kan andas ut, men det ser betydligt ljusare ut än vad det gjorde för två månader sedan, säger han till SR.

Foto: F. Sonneveld

Text: Redaktionen