JUST NU: Stort glädjebesked inför midsommar

2023 08 24

Skippa långbyxor och paraply under midsommarfirandet.

Årets midsommarafton kan bli den varmaste på över 50 år.

Det indikerar den senaste väderprognosen, enligt TV4.

– Det kan bli så varmt att vissa stationer slår sina junirekord, säger TV4 Nyheternas meteorolog Linda Eriksson till TV-kanalen.

Hon berättar att stora delar av Sverige kommer att nå en temperatur på över 30 grader.

 Varmt i nästan hela landet

– Solen kommer nästintill att stråla från en klarblå himmel. Temperaturen kommer att stiga upp till 25 grader på flera platser. Det är egentligen bara allra längst upp i norr som vi har lite mer moln och där temperaturen på midsommarafton inte når upp till 20-gradersstrecket, säger Linda Eriksson.

Här blir det varmast

Varmast blir det enligt Linda Eriksson i östra Svealand, i Gävleområdet och i sydöstra delarna av Norrland. Där kan temperaturerna stiga till över 30 grader.

Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm, ger en liknande prognos.

– Det blir riktigt varm framför allt i Götaland och östra Svealand, även delvis i södra Norrland som kommer få högsommartemperaturer, säger han till Expressen.

Varm helg

Värmen som drar in över Sverige förväntas bli kvar under hela helgen.

– Högtrycket ser ut att hålla i sig under helgen och det kan bli ännu varmare på söndagen. Även i början på nästa vecka blir det varmt, men då kommer också lite mer skurar som drar in västerifrån med åska, säger Per Holmberg till Expressen

Han uppmanar svenska folket att njuta av värmen. I slutet av juni förväntas regnigare dagar.

– Högtrycket ser inte heller ut att vara något väldigt bestående, så jag skulle uppmana alla att passa på att njuta av solen och inte tvivla på att ha sillunchen utomhus. Om man inte befinner sig i Norrbottensfjället då. 

Foto: B. White resp D. Posteby-Mach

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen