JUST NU: Stort glädjebesked inför midsommar

2023 08 24

Skippa långbyxor och paraply under midsommarfirandet.

Årets midsommarafton kan bli den varmaste på över 50 år.

Det indikerar den senaste väderprognosen, enligt TV4.

– Det kan bli så varmt att vissa stationer slår sina junirekord, säger TV4 Nyheternas meteorolog Linda Eriksson till TV-kanalen.

Hon berättar att stora delar av Sverige kommer att nå en temperatur på över 30 grader.

 Varmt i nästan hela landet

– Solen kommer nästintill att stråla från en klarblå himmel. Temperaturen kommer att stiga upp till 25 grader på flera platser. Det är egentligen bara allra längst upp i norr som vi har lite mer moln och där temperaturen på midsommarafton inte når upp till 20-gradersstrecket, säger Linda Eriksson.

Här blir det varmast

Varmast blir det enligt Linda Eriksson i östra Svealand, i Gävleområdet och i sydöstra delarna av Norrland. Där kan temperaturerna stiga till över 30 grader.

Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm, ger en liknande prognos.

– Det blir riktigt varm framför allt i Götaland och östra Svealand, även delvis i södra Norrland som kommer få högsommartemperaturer, säger han till Expressen.

Varm helg

Värmen som drar in över Sverige förväntas bli kvar under hela helgen.

– Högtrycket ser ut att hålla i sig under helgen och det kan bli ännu varmare på söndagen. Även i början på nästa vecka blir det varmt, men då kommer också lite mer skurar som drar in västerifrån med åska, säger Per Holmberg till Expressen

Han uppmanar svenska folket att njuta av värmen. I slutet av juni förväntas regnigare dagar.

– Högtrycket ser inte heller ut att vara något väldigt bestående, så jag skulle uppmana alla att passa på att njuta av solen och inte tvivla på att ha sillunchen utomhus. Om man inte befinner sig i Norrbottensfjället då. 

Foto: B. White resp D. Posteby-Mach

Text: Redaktionen