Stort glädjebesked för Ukraina

2024 04 19

Nato ger nu besked om mer stöd till Ukraina.

Under en längre tid har president Volodymyr Zelenskyj vädjat om mer västerländskt stöd.

Ryska styrkor har gjort framsteg i de östra delarna av Ukraina och såväl ukrainska tjänstemän som objektiva bedömare har varnat för att situationen ser dyster ut.

Nu kommer ett efterlängtat besked för Zelenskyj i form av nytt stöd från Nato.

Det rapporterar Reuters.

Skickar luftvärn

Natoländer kommer att skicka luftvärnssystem till Ukraina framöver, förklarar generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Vi har sammanställt data om de olika luftvärnssystem vi har inom Nato och fokuserat på Patriot-systemen. Och vi arbetar med allierade för att se till att de omplacerar några av sina system till Ukraina, säger Stoltenberg.

Är i dialog

Nato för i detta nu intensiva samtal med olika medlemsländer om frågan.

– Vi arbetar med möjligheten att leverera fler Patriot-enheter till Ukraina. Vi för en dialog med några specifika länder. Jag uppmuntras av Nato-allierades engagemang och beslutsamhet att stå upp för Ukraina, fortsätter generalsekreteraren.

“Kommer inte tillåta”

Under dagen har även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uttalat sig om den rådande situationen.

Han understryker att Nato inte under några omständigheter får närma sig Rysslands gränser.

– Om de ville föra NATOs gränser närmare våra gränser, då kommer vi absolut inte att tillåta det i Ukraina, säger han enligt nyhetsbyrån Tass.

“Ursprungligen ryskt”

Vidare hävdar Lavrov att Ukraina ursprungligen är ryskt.

– Många politiker uttrycker sina åsikter i denna fråga. Ukraina är ursprungligen är ryskt och vill vara en del av den ryska världen, vill tala ryska och uppfostra sina barn på det ryska språket, vill lägga blommor vid monumenten över dem som utgöt blod för detta land både i det ryska imperiet och under Sovjetunionen i det stora patriotiska kriget.

Mycket intensiva strider pågår alltjämt i Ukraina och en ny rysk storoffensiv bedöms vara på väg under våren eller sommaren.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


JUST NU: Kanadas parlament inryms – ”Stäng alla dörrar”

2025 04 05

Kanadas parlament uppges ha inrymts.

Kanadas parlamentsbyggnad har stängt ned av polisen.

Människor uppmanas att hålla sig borta från området.

En akut varning har utfärdats från Parliamentary Protective Service (PPS), rapporterar The Mirror.

”Sök skydd”

Personer som befinner sig i byggnaden eller i närområdet uppmanas att ”söka skydd i närmaste rum” och att ”stänga alla dörrar och gömma sig”, enligt tidningen.

Bilder i sociala medier visar att en stor polisinsats pågår vid byggnaden.

Ett flertal polisbilar uppges stå uppradade utanför parlamentet.

I nuläget är det oklart vad som har utlöst larmat.

– En lockdown har meddelats vid: 111 Willington – East Block. Sök skydd i närmaste rum. Om du inte är i det närmaste området, håll dig borta tills vidare. Res inte till platser som är i lockdown. Vänta på ytterligare instruktioner från första räddningspersonal, heter det i ett meddelande från PPS.

”Pågår en polisinsats”

Även polisen i Ottawa har varning människor och uppmanat folk att undvika området.

– Det pågår en polisinsats på Parliament Hill för tillfället. Undvik området. Det finns ingen ytterligare information. Uppdateringar kommer att följa, skriver polisen i Ottawa i ett inlägg på X.

Artikeln uppdateras.

Text: Redaktionen


JUST NU: Präster i Svenska kyrkan varnar för ”skrämmande fenomen”

2025 04 05

Präster i Svenska kyrkan går ut och varnar för ett ”skrämmande fenomen” som de ser allt mer av i sitt arbete.

Kyrkoherdarna Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors från Maria Magdalena församling i Stockholm, slår larm om en otäck företeelse som har blivit ett allt större problem.

De hänvisar till Netflix-serien ”Adeloscence”, som bland annat skildrar radikalisering av unga män.

Idag blir det allt vanligare i Sverige att radikala nätpredikanter lockar unga kristna, varnar kyrkoherdarna.

”Panikångest – för att hamna i helvetet”

Uddenfeldt och Liljefors vittnar om att de med förvåning har sett framväxten av en nitisk kristendom i sociala medier, där framför allt unga är målgrupp.

Barn och unga har bland annat ”panikångest i rädsla för att hamna i helvetet, menar kyrkoherdarna i en debattartikel i DN.

– Som präster med tjugo års erfarenhet av arbete med ungdomar, kan vi inte känna igen det här fenomenet sedan tidigare. Vi möter barn som upplever panikångest i rädsla för att hamna i helvetet, och unga som kombinerar kristen tro med förakt för bland annat kvinnor, homosexuella och människor med annan eller ingen tro, berättar debattörerna.

”Vilka är dessa nätpredikanter?”

Kyrkoherdarna efterfrågar nu bland annat mer forskning om dessa ”nätpredikanter” som enligt deras erfarenhet alltså når ut till och radikaliserar allt fler unga svenskar.

– Vilka är dessa ”nätpredikanter” och varför upplevs de som auktoriteter? Vilka kanaler på sociala medier använder de? Vilka når de ut till? Vilka grupper och individer riskerar att fara illa? frågar sig Uddenfeldt och Liljefors i debattartikeln, och vill att forskningen ska söka svar.

Debattörerna hänvisar också till den nya Ungdomsbarometern, där det bland annat framkommer att öppenhet och tolerans har blivit mindre trendigt.

Andelen unga som vill uppfattas som ”öppen/tolerant” har sjunkit från 43 procent till 29 procent på tio år, vilket framgår av Ungdomsbarometerns rapport.

I rapporten framkommer också att unga tror allt mer på traditionella könsroller i relationer. Samtidigt identifierar sig färre med ”idealistiska identiteter” inom flera områden, enligt rapporten.

Kyrkans ansvar

Dessa resultat kan förstås tolkas på många olika sätt.

Men debattörerna från Svenska kyrkan är oroade över en minskad tolerans som de tycker sig se bland unga kristna, och vill att kyrkan ska ta ett stort ansvar för att skydda unga mot kristen fundamentalism.

– I det sista avsnittet av ”Adolescence” frågar sig de förtvivlade föräldrarna vad de hade kunnat göra annorlunda. Svenska kyrkan har en möjlighet och ett ansvar att stå upp för den kristna tro som varken stänger ute eller förtrycker, menar Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors i debattartikeln.

Foto: Å. Paulsson Svenska kyrkan

Text: Redaktionen