Stort fiasko för Putins armé – riskerar ”total kollaps”

2024 08 23

Den ukrainska motoffensiven i den ryska Kurskregionen fortsätter.

I dagsläget kontrollerar den ukrainska armén ett 1 250 kvadratkilometer stort territorium och rekordmånga ryska soldater har tillfångatagits.

Nu kan nästa stora motgång vara nära för den ryska krigsmakten.

Uppemot 3 000 ryska soldater är instängda i en ficka söder om floden Sejm i den västra delen av Kursk, rapporterar Wall Street Journal.

Soldaterna befinner sig i en kritisk situation efter att den ukrainska armén förstört tre broar som har fungerat som viktiga underhållslinjer för den ryska armén.

Ryssarna har svarat med att upprätta flera pontonbroar. Tanken var att broarna skulle fungera som alternativa korsningar över floden Sejm.

Den ryska planen har dock gått i stöpet.

Ukraina har lyckats spränga samtliga tillfälliga broar.

Wall Street Journal-journalisten Yaroslav Trofimov har publicerat ett filmklipp på en av attackerna. I filmen syns det hur ukrainska drönare slår ut ryska fordon som transporterar material till pontonbroarna.

Se videon genom att klicka på en länk längst ner i artikeln

Riskerar ”total kollaps”

Efter brosprängningarna saknar alltså cirka 3 000 ryska soldater underhåll och möjlighet till reträtt.

Enligt den danska militäranalytikern Alexander With är det endast en tidsfråga innan de ryska styrkorna får slut på proviant, ammunition och reservdelar.

– Detta kommer att göra det svårt att upprätthålla kampen, och därmed blir det betydligt lättare för de ukrainska styrkorna att besegra ryssarna, säger han till TV2.

With, som är anställd vid danska försvarsakademin, bedömer att det i princip är omöjligt för ryssarna att fly, eftersom sejmfloden inte är speciellt bred.

– Även om de lyckades fly så blir det svårt för dem att få ut sin utrustning. Särskilt fordon, vapen och stridsvagnar kommer vara svårt att få över till andra sidan utan en egentlig bro.

Enligt försvarsexperten kan det sluta på två sätt för de ryska trupperna: Antingen strider de till sista man eller så står ryssarna inför en ”total kollaps”.

– Soldater i en sådan situation reagerar oftast på ett av två sätt. Om de är professionella soldater kommer de att slåss till sista man. Är det i större utsträckning outbildat, värnpliktigt och nymobiliserat manskap kommer man kunna se en total kollaps av stridsviljan och människor på flykt, säger Alexander With till TV2.

SE VIDEON HÄR

SE VIDEON PÅ DEN UKRAINSKA ATTACKEN GENOM ATT KLICKA HÄR – LÄNK TILL X  

Foto: Sociala medier

Text: Redaktionen


JUST NU: ”Hamstra tre produkter” – tung uppmaning till Sverige

2025 07 08

EU-kommissionen uppmanar alla länder i unionen att förbereda sig inför nästa hälsokris.

Samtliga medlemsländer, inklusive Sverige, uppmanas att hamstra läkemedel, vacciner och skyddsutrustning.

Det visar ett utkast av EU:s strategi för medicinska motåtgärder, som Politico har tagit del av.

Enligt tidningen uppmanas EU-länderna att förvara medicinsk utrustning på strategiskt utvalda platser, upprätta listor med läkemedel som ska hamstras och stärka samarbetet mellan civila och militära myndigheter för att förbereda sig för nästa hälsokris.

– Kommissionen kommer under tredje kvartalet 2025 att föreslå en lista över medicinska motåtgärder som bör lagerhållas. Därefter kommer man att undersökta hur mycket av varje produkt som behöver hamstras och vilka som kan vara lämpliga för förhandsköp, rapporterar Politico.

Virus, sjukdomar och nukleära hot

I dokumentet pekar EU-kommissionen ut flera scenarier som kan leda till nästa hälsokris.

Det handlar om farliga virus och sjukdomar, men också om så kallade CBRN-hot – det vill säga kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot.

– Med denna strategi strävar EU efter att stärka sin beredskap för nästa hälsokris genom att säkerställa tillgång till medicinska skyddsåtgärder hela tiden, står det i utkastet.

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “Avståndet aldrig varit mindre”

100 miljoner euro till investeringsprogram

Fullständiga färdplaner kommer att vara på plats senast 2026. Bland annat kommer EU att upprätta en lista över särskilt prioriterade läkemedel, vacciner och skyddsutrustning.

Dessutom vill man fördubbla bidraget till Hera Invest – ett investeringsprogram som stöds av Europeiska investeringsbanken.

Programmet ger lån till små och medelstora företag som utvecklar läkemedel och produkter som skyddar folkhälsan vid smittoutbrott och kriser.

I dag uppgår Hera Invests budget till 100 miljoner euro. Den nya satsningen innebär att budgeten kommer att uttökas till 200 miljoner euro.

Foto: S. Ray

Text: Redaktionen


Fruktad geting nära Sverige

2025 07 08

Den invasiva sammetsgetingen har upptäckts nära Sverige.

Nu varnar experter för getingens ankomst.

– Trots att den är släkt med vår svenska bålgeting, kan den orsaka stor ekologisk skada om den kommer till Sverige, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till TV4.

Jordbruket kan drabbas

Sammetsgetingen är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att ha, importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. 

Om insekten etablerar sig i naturen kan det få ödesdigra konsekvenser för det ekologiska systemet.

Eftersom sammetsgetingar äter andra getingar och honungsbin har den en negativ påverkan på den biologiska mångfalden, rapporterar Naturvårdsverket.

Om getingen etablerar sig i Sverige skulle antalet pollinerande getingar och bin minska. Det skulle i sin tur få direkta följder för pollineringen av blomväxter, som kommer att minska när de viktiga insekterna blir färre.

Enligt Naturvårdsverket skulle en sådan utveckling slå mot flera branscher.  

– Kommersiell honungsproduktion och jordbruket kan drabbas, varnar myndigheten.

Snart här

Sammetsgetingen kommer ursprungligen från östra Asien.

Enligt biologen Didrik Vanhoenacker är det sannolikt att getingen kommer till Sverige.

– Men det kan ta allt från några år upp till 20 år innan den etablerar sig, säger han till TV4.

FAKTA: Sammetsgeting

- Sammetsgetingen har gulbrun panna/ansikte och svart huvud/bakhuvud med mörka antenner. Mellankroppen är helt svart med en sammetslik behåring.

- Bakkroppen är mörkt brun till svart med ett orange band på fjärde bakkroppsegmentet. Höfter och lår är mörka medan skenben och fot är gula. Drottningar blir upp till 30 mm, arbetare upp till 25 mm långa. 

- Modeller som beräknat var arten idag skulle kunna etablera sig i Europa visar att sammetsgetingen sannolikt skulle kunna etablera sig i södra Sverige redan idag. Arten finns idag framför allt i Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Nederländerna och Storbritannien.

- Sammetsgeting kan spridas långa sträckor genom att honor som ska gå i vinterdvala söker skydd i olika gods, till exempel virkesupplag och krukor, som sedan exporteras och transporteras. En spridning på lokal och regional nivå sker på våren när de befruktade drottningarna flyger ut efter sin vinterdvala. 

Källa: Naturvårdsverket

Foto: A. Faeth

Text: Redaktionen