JUST NU: Socialdemokraternas medlemmar sviker partiets Natomöten

2022 05 10

Enbart en av femton socialdemokratiska medlemmar har anmält sig till partiets möten då Natofrågan ska avhandlas.

Den interna debatt inom Socialdemokraterna som ska mynna ut i ett ja eller nej till Nato på söndag är på sitt upplopp.

Den här veckan hålls tre stormöten inom partiet för medlemmarna – men då har enbart 5 000 av 75 000 medlemmar anmält sig, rapporterar Dagens Nyheter.

Digitala möten

Veckans tre möten sker digitalt och leds bland annat av före detta utrikesminister och toppnamnet Margot Wallström samt EU-minister Hans Dahlgren.

En spekulation till det svala intresset är att avgörandet ändå kommer ske i partistyrelsens möte på söndag.

“Kunskapshöjande dialog”

– Alla är medvetna om att det är partistyrelsen som kommer fatta beslut, eftersom det är mellan kongresser. Det här är framför allt en kunskapshöjande dialog för att vi ska kunna samla partiet för hur vi ska ta oss an det här i framtiden, säger Matilda Ernkrans (S), en av mötenas samtalsledare, till tidningen.

Intern kritik

Matilda Ernkrans köper inte den interna kritik som uppstått om att processen går för snabbt och att ledningen i partiet ändå har bestämt sig.

– Det är inte min bild. Jag är själv en del av partistyrelsen. Jag tycker att vi med mycket stort engagemang och seriositet tar oss an den här dialogen för att lyssna av och känna in hur vi ska ta oss an detta. Vi har möte på söndag och det är mycket tid avsatt, säger hon.

Inget val än snabb process

Partikollegan Kenneth G Forslund (S) är ordförande i riksdagens utrikesutskott och kommer också leda samtalen. Han säger att det inte finns något annat val än en snabb process.

– Ryssland har skickat ett brev till OSSE:s medlemsstater med en lista av krav som är omöjliga att gå med på, de har inlett en fullskalig invasion av ett grannland, ett europeiskt land. Och de bryter mot den europeiska säkerhetsordningen. De beter sig och yttrar sig hotfullt mot länder runt omkring sig. De har utmålat en lista av länder som deras fiender, däribland Sverige, säger han till DN.

Natobesked på söndag

Socialdemokraternas, och sannolikt i längden Sveriges, Natobesked kommer på söndag. Det har partiet bekräftat.

– Oavsett vad vi tar för beslut, så är det lika bra för partiet att vi tar det nu. Vi ser inte att vi kan vänta en dryg vecka till, säger partisekreterare Tobias Baudin (S) till SVT.

Finlands beslut kommer i dagarna

Anledningen är att partiet vill hålla jämna steg med Finland som lämna besked i samma fråga. Tidigare har datumet 14 maj aviserats för Finlands beslut.

Nu kan dock  landets statsminister Sanna Marin lämna sin åsikt i frågan redan 12 maj, enligt finska tidningen Ilta-Sanomat.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen