JUST NU: Socialdemokraternas medlemmar sviker partiets Natomöten

2022 05 10

Enbart en av femton socialdemokratiska medlemmar har anmält sig till partiets möten då Natofrågan ska avhandlas.

Den interna debatt inom Socialdemokraterna som ska mynna ut i ett ja eller nej till Nato på söndag är på sitt upplopp.

Den här veckan hålls tre stormöten inom partiet för medlemmarna – men då har enbart 5 000 av 75 000 medlemmar anmält sig, rapporterar Dagens Nyheter.

Digitala möten

Veckans tre möten sker digitalt och leds bland annat av före detta utrikesminister och toppnamnet Margot Wallström samt EU-minister Hans Dahlgren.

En spekulation till det svala intresset är att avgörandet ändå kommer ske i partistyrelsens möte på söndag.

“Kunskapshöjande dialog”

– Alla är medvetna om att det är partistyrelsen som kommer fatta beslut, eftersom det är mellan kongresser. Det här är framför allt en kunskapshöjande dialog för att vi ska kunna samla partiet för hur vi ska ta oss an det här i framtiden, säger Matilda Ernkrans (S), en av mötenas samtalsledare, till tidningen.

Intern kritik

Matilda Ernkrans köper inte den interna kritik som uppstått om att processen går för snabbt och att ledningen i partiet ändå har bestämt sig.

– Det är inte min bild. Jag är själv en del av partistyrelsen. Jag tycker att vi med mycket stort engagemang och seriositet tar oss an den här dialogen för att lyssna av och känna in hur vi ska ta oss an detta. Vi har möte på söndag och det är mycket tid avsatt, säger hon.

Inget val än snabb process

Partikollegan Kenneth G Forslund (S) är ordförande i riksdagens utrikesutskott och kommer också leda samtalen. Han säger att det inte finns något annat val än en snabb process.

– Ryssland har skickat ett brev till OSSE:s medlemsstater med en lista av krav som är omöjliga att gå med på, de har inlett en fullskalig invasion av ett grannland, ett europeiskt land. Och de bryter mot den europeiska säkerhetsordningen. De beter sig och yttrar sig hotfullt mot länder runt omkring sig. De har utmålat en lista av länder som deras fiender, däribland Sverige, säger han till DN.

Natobesked på söndag

Socialdemokraternas, och sannolikt i längden Sveriges, Natobesked kommer på söndag. Det har partiet bekräftat.

– Oavsett vad vi tar för beslut, så är det lika bra för partiet att vi tar det nu. Vi ser inte att vi kan vänta en dryg vecka till, säger partisekreterare Tobias Baudin (S) till SVT.

Finlands beslut kommer i dagarna

Anledningen är att partiet vill hålla jämna steg med Finland som lämna besked i samma fråga. Tidigare har datumet 14 maj aviserats för Finlands beslut.

Nu kan dock  landets statsminister Sanna Marin lämna sin åsikt i frågan redan 12 maj, enligt finska tidningen Ilta-Sanomat.

Foto: Nato

Text: Redaktionen