SVERIGE: ”Största offensiven i svensk historia”

2022 11 02

Under en presskonferens på måndagsförmiddagen presenterar regeringen en miljardsatsning på rättsväsendet inför 2023. 

– Regeringen inleder nu den största offensiven i svensk historia mot den systemhotande organiserade brottsligheten. Redan i budgetpropositionen som lämnas till riksdagen nästa vecka gör regeringen omfattande satsningar för att stärka hela rättsväsendet och dess myndigheter för att fortsätta det offensiva arbetet mot de kriminella gängen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M). 

Regeringen får stöd av SD och stärker rättsväsendet med nästan fem miljarder kronor inför kommande år. 

Vill se ett paradigmskifte

Regeringen betonar att brottsligheten ska bekämpas både i Sverige och vid landets gränser. Åtgärder är nödvändiga nu, senare men också på längre sikt. Målet för polismyndigheten är att polistätheten ska öka och motsvara genomsnittet inom EU.

– Bakgrunden oerhört allvarlig, Sverige är oerhört drabbade av det ökande gängvåldet, säger justitieministern.

Regeringen vill även se ett paradigmskifte genom att ett större fokus bör hamna på brottsoffret och inte förövaren, eftersom brottsoffret ofta har hamnat i skymundan enligt justitieministern. 

Storsatsning på polisen

Säkerhetspolisen ska också tilldelas fler verktyg för att kunna hantera både in- och uthemska hot. Regeringen lyfter fram att Polismyndigheten ska växa med ungefär 10.000 anställda. Det största procentuella påslaget får Brottsoffermyndigheten.

Vidare betonas vikten av att brottsbekämpande myndigheter tilldelas fler resurser, däribland fler möjligheter till hemliga och privata tvångsmedel, nya sätt att ta brottsvinster från kriminella samt mindre sekretess mellan myndigheter. 

Fler instanser tilldelas resurser

Regeringen lyfter även fram vikten av förebyggande arbete för att stoppa ungdomskriminaliteten genom att stärka socialtjänstens arbete och föreslår även bygga ut föräldraskapsstödsprogram. Utöver detta kommer även kommuner få en tillfällig subvention av LVU-placeringar på SIS.

Utöver nämnda satsningar planeras även regeringen att tilldela utökade reusrser till Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Domstolarna. 

Budget kommer att presenteras

Justitieministern utlovar ett seriöst och effektivt arbete på bredden. Han är dock tydlig med att arbetet kan ta tid. Avslutningsvis betonar han också förslag på andra åtgärder, däribland dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner, anonyma vittnen samt möjligheten att bryta sekretess för myndigheter.

Budgeten för miljardsatsningen kommer att presenteras den 8 november, rapporterar SVT.

Foto: Moderaterna

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen