UTRIKES: Storbritanniens nästa premiärminister

2022 09 05

Liz Truss, 47, blir ny Tory-ledare och Storbritanniens nästa premiärminister.

Det står klart efter att Truss besegrat motkandidaten, Storbritanniens tidigare finansminister Rishi Sunak, i dagens omröstning. 

En majoritet av regeringspartiet Tories drygt 200 000 medlemmar röstade fram Truss till partiets nya ledare och efterträdare till landets premiärminister Boris Johnson.

Flera ministerposter 

Liz Truss har under drygt ett år innehavt  posten som Storbritanniens utrikesministern. Hon tillträdde i september 2021.

Tidigare har Liz Truss varit utbildningsminister, miljöminister och justitieminister. 

Som utrikesminister har hon arbetat med att försöka utvidga Storbritanniens globala räckvidd efter Brexitförhandlingarna. 

Landet har försökt omarbeta sin roll i världspolitiken efter EU-uttåget 2017.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har Truss tillsammans med Boris Johnsson varit ansiktet utåt för Storbritanniens starka stöd till Ukraina.

Sänkt skatt

Hennes inrikespolitik kopplas till ett klassiskt högerbudskap. Framför allt i ett ekonomiskt avseende. 

Truss har betonat att sänkta skatter ska rädda folks vardagsekonomi i en allt tuffare vardag. Hon vill  sänka bolagsskatten, inkomstskatten och momsen på el och bränslen.

I sin valkampanj har hon riktat skarp kritik mot  Rishi Sunaks politik under hans tid som finansminister. Truss har kritiserat honom för skattehöjningar och lovar att avskaffa den planerade höjningen av bolagsskatten från 19 procent till 25 procent.

Truss har även konstaterat att  hon hoppas kunna åstadkomma den största förändringen i Storbritanniens ekonomiska politik på 30 år.

Källa: Britannica

Foto: UK Parliament

Text: Redaktionen