JUST NU: Storbritanniens mest avancerade stridsplan framme i Sverige

2022 07 10

Storbritanniens försvarsminister uppger att sex stridsplan från brittiska Royal Air Force har flugits till Sverige.

Det rör sig om två toppavancerade F-35-stridsflygplan och fyra Typhoon-stridsflygplan och de har sänts från Storbritanniens försvarsmakt på begäran av Sverige och Finland, rapporterar BBC News.

Svenskt och finskt luftrum

De sex stridsplanen ska delta i gemensamma övningar i svenskt och finskt luftrum.

– Denna medverkan understryker vår beslutsamhet att öka partnerskapet och att försäkra att våra styrkor kan verka smidigt tillsammans, säger Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

Syftet är att förstärka den gemensamma försvarsförmågan mellan Storbritannien de två nordiska länderna Sverige och Finland som väntas gå med i Nato inom kort.

Avancerade krigsövningar

– Två F-35 stridsflygplan av senaste modell deltar, uppger talespersoner vid brittiska försvarsdepartementet till BBC News.

– De genomför avancerade krigsövningar tillsammans med fyra Typhoon stridsplan, finska F-18 Hornet stridsplan och svenska Gripenplan.

Brittiska försvarsministern Ben Wallace betonar att Sverige och Finland har stor betydelse för Nato och för Storbritannien.

– De är viktiga försvarspartners, framhåller försvarsminister Wallace.

Och han är mycket positiv till att de båda länderna ska gå med i Nato.

– Det kommer att göra alliansen starkare samtidigt som vi möter förnyade hot i Europa, säger han till BBC.

Sveriges försvarsminister

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist är mycket positiv till att britterna medverkar i försvarsövningen i Sverige och Finland.

– Det stärker vår förmåga att operera tillsammans i respons till en kris i vårt närområde, säger han enligt TV-kanalen.

– Det är särskilt viktigt i dagens utmanande säkerhetsmiljö, säger Peter Hultqvist.

Toppavancerade stridsplan

De två brittiska stridsplanen av märket F-35 tillhör de mest avancerade och dyra stridsflygplanen som Storbritannien har. Royal Air Force har köpt in planen av världens främst tillverkare av stridsplan; amerikanska Lockheed Martin som har sitt säte i Bethesda i Maryland på USA:s östkust.

◾FAKTA F-35 Fighter Jet

- Kostar nästan 100 miljoner pund styck

- Kan landa vertikalt/lodrät, utan landningsbana

- Teknologi för att undvika radarupptäckt

- Supersonisk hastighet

- Det fullständiga namnet på senaste versionen är Lockheed Martin F-35 Lightning II

Finland har nyligen meddelat att man planerar att köpa egna F-35-stridsplan från Lockheed Martin.

Patrullerar östra Europa

Storbritanniens flygvapen – The Royal Air Force – deltar även regelbundet i Nato luftövervakning av östra Europa och patrullerar luftrummet i följande länder:

- Rumänien

- Estland

- Lettland

- Litauen

Foto: US Air Force Public Domain, by Senior Airman Erica Webster

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen