JUST NU: Storbritannien pekar ut nytt världshot

2023 03 13

Rysslands anfallskrig i Ukraina har avsevärt försämrat säkerhetsläget i världen.

Det fastslår Storbritanniens regering i sin nya utrikesdeklaration.

– Den mest omedelbara säkerhetsprioriteringen är att hantera säkerhetshotet som uppstått som en följd av Rysslands krig i Ukraina, står det i dokumentet enligt brittiska Sky News.

Pekar ut större hot  

Rysslands anfallskrig pekas ut som det nuvarande största hotet mot Storbritannien och världsordningen.

Samtidigt varnar landets premiärminister Rishi Sunak för ett framtida, potentiellt ännu större hot.

Om stormakten Kina väljer att invadera Taiwan skulle det skapa en värld ”definierad av fara och splittring”, framhåller premiärministern enligt Sky News.

”Epokdefinierande utmaning”

I den 63-sidiga brittiska utrikesdeklarationen står det att ett framtida krig i Indo-Stillahavsområdet kan få ”större globala konsekvenser än vad som uppstått som en följd av kriget i Ukraina”.

Kina benämns som en ”epokdefinierande utmaning” för världsordningen. 

Utesluter inte våld

Spänningarna mellan Kina och Taiwan har under de senaste månaderna eskalerat.

Kinas diktator Xi Jinping har inte uteslutit att använda våld för att ”återförena” Taiwan med det kinesiska fastlandet.

Nato varnar

Även Nato har flaggat för att större uppmärksamhet måste riktas mot regimen i Peking.

Under sommarens toppmöte i Madrid nämndes Kina för första gången någonsin i försvarsalliansens strategiska koncept. Nato är bland annat bekymrade över Kinas uttalade ambitioner, landets statsskick och stormaktens nära relation till Natos största fiende Ryssland.

Jag förväntar mig inte på något sätt att Kina förklaras som en fiende. Det finns inte heller någon som vill isolera eller bojkotta Kina. Men Kina är viktigt för vår säkerhet. Det är ett auktoritärt land som förtrycker sin befolkning och bygger upp stora militära resurser, inklusive långdistanskärnvapenrobotar. Och de pressar andra länder, i sin egen region, men även Australien och Kanada, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till norska VG inför toppmötet.

Han betonade att samtliga Natoländer måste se över sina samarbeten med Kina.

– I frihandelsavtal och i annat ekonomiskt samarbete med Kina måste säkerhetspolitiska konsekvenser beaktas, poängterade Stoltenberg och tillade:

– Ingen kan med säkerhet förutse hur världen kommer att se ut om tio år. Men vad vi kan säga är att världen kommer att präglas mer av rivalitet mellan stormakterna. Vi ser ett aggressivt Ryssland. Vi ser ett Kina som växer snabbt som en militärmakt, satsar stort på nya vapen, och samarbetar närmare med Ryssland.

Varnade Nato

Kina reagerade med ilska efter utpekandet.

– Natos så kallade nya strategiska dokument bortser från fakta och blandar ihop svart och vitt… och smutsar ner Kinas utrikespolitik, sa Zhao Lijian, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, och konstaterade att Kina bestämt ”motsätter sig” Natos nya linje mot landet.

– Vi vill varna för att det är helt meningslöst att hysa upp det så kallade Kinahotet, kommenterade Zhao Lijian.

Foto: Nasa

Text: Redaktionen