JUST NU: Man anhållen för grov mordbrand

2022 03 16

En stor brand har brutit ut på två boende vid södra sjukhusområdet i Ängelholm.  Branden har spridit sig till flera byggnader. En man i 20-årsålderna har anhållits misstänkt för grov mordbrand.

Det meddelar polisen, enligt Aftonbladet. 

Mannen i 20-årsåldern har  anhållits misstänkt för den jättelika brand som har spridit sig till flera byggnader i Ängelholm. Klockan 00.36 natten mot onsdag inkom larm om brand på vårdboendet.

– Vi fick in det som ett automatlarm, sedan blev det snabbt en fullt utvecklad brand som ska ha börjat i en soffa, säger Tobias Aldgård, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne Nordväst, till Helsingborgs Dagblad.

Åtta enheter på plats

Några timmar efter att branden uppstod hade den spridit sig till fem byggnader. Branden började i ett vårdboende och spred sig sedan till ett äldreboende bredvid. Även en förskola är eldhärjad, rapporterar Aftonbladet.

– Totalt rör det sig om tio byggnader som är ihopbyggda och fem av dem är i nuläget "branddrabbade". Någon är helt utbränd, vi jobbar med att begränsa branden och vi kommer så göra i flera timmar till, säger Mattias Johansson vid räddningstjänsten Skåne Nordväst, till Helsingborgs Dagblad.

Evakuering av personer

När brandmännen kom till platsen var branden redan kraftigt utvecklad och de fick höra att fyra personer var skadade. Räddningstjänsten fick därför skicka in rökdykare i byggnaden.

Ett 40-tal personer har evakuerats från äldreboendet med hjälp av bussar till en närliggande idrottshall, rapporterar SVT.

Fortfarande inte under kontroll

Brandmän från tio brandstationer arbetar under de tidiga morgontimmarna med att begränsa branden.

Strax före klockan 05 på onsdagsmorgonen kom uppgifter om att en grävmaskin har beställts för att kapa en byggnad och skapa en begränsningslinje till det närliggande sjukhuset, uppger Aftonbladet.

Viktigt meddelande till allmänheten

Ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, gick ut 04.23 till boende inom en kilometer från branden.

– Det handlar om att de ska gå in, hålla fönster och ventilation stängda, säger Glenn Borgkvist vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst, till SVT.

Foto: Arkivfoto Räddningstjänsten Kristianstad FB

Text: Redaktionen