Storbank varnar höginkomsttagare i Sverige

2023 07 11

Styrräntan i Sverige ligger för närvarande på 3,75 procent.

Detta efter ännu en höjning av Riksbanken i slutet av förra månaden.

Ett tufft besked för många svenska hushåll, i synnerhet de som sedan tidigare levt på marginalen, efter ett år med skenande priser på exempelvis driv- och livsmedel utöver de återkommande räntehöjningarna. 

– Hushållen får räkna med att deras nuvarande lån blir dyrare, framhöll Nordea i sitt nyhetsbrev i slutet av förra veckan.

Varnar höginkomsttagare: "övermäktigt"

Nu går en annan storbank, SEB, ut med sin analys av rådande ekonomiska läge.

Och nu vänder man sig direkt till höginkomsttagarna i Sverige. Det tuffa läget kan snart gälla betydligt fler än enbart hushåll med medelinkomster eller lägre.

– Om Riksbanken fortsätter att höja styrräntan efter fyra procent riskerar räntorna att bli övermäktiga även för hushåll med höga och stabila inkomster, säger SEB:s privatekonom Américo Fernandez i ett pressmeddelande.

"immun mot räntehöjningar"

Bakgrunden till SEB:s varning är bankens nya boprisindikator som idag presenteras. Det framgår där att hushållens boprisförväntningar fortsätter uppåt, det vill säg att att andelen hushåll som tror på stigande kommande månad ökar.

– Bostadsmarknaden verkar nästan vara immun mot vårens räntehöjningar. Både faktiska bostadspriser och hushållens förväntningar går, om än försiktigt, i en uppåtgående riktning, säger Américo Fernandez.

Han tillägger:

– För bolånetagare bör slutsatsen av räntebeskedet vara att ränteexperimentet fortsätter och många kommer att behöva hålla koll på sin boendeekonomi även under hösten. Grovt uttryckt innebär Riksbankens höjning på 0,25 procentenheter att räntekostnaderna, givet ett bolån på 3 miljoner kronor, stiger med drygt 600 kronor per månad.

– Blickar vi mot hösten bör man ställa in sig på ytterligare en höjning men framför allt på att höstens ränteläge blir det nya normala under överskådlig tid, säger Américo Fernández.

Riksbanken: Sänker tidigast 2026

Enligt SEB:s undersökning tror hushållen att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 3,85 procent.

Myndigheten själva har flaggat för minst en räntehöjning till bara det här året – och det är inte sannolikt att det vänder nedåt igen förrän tidigast 2026.

– Vår plan är att höja räntan och den kommer behöva ligga högt under en tid framöver, sade riksbankschefen Erik Thedéen den 29 juni enligt Expressen.

Swedbank förutspår fler höjningar

En tredje storbank, Swedbank, gick förra veckan ut med att man tror att Riksbanken kommer att höja räntan en gång mer än vad myndigheten själv har varnat för.

– En svag krona, kombinerat med en hittills stryktålig ekonomi, tror vi pressar Riksbanken till fler höjningar, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström till den egna hemsidan.

Foto: A. Elefu

Text: Redaktionen