Storbank varnar för kalldusch nästa vecka

2023 08 07

En ny tung smäll väntas för svensk ekonomi.

I USA fortsätter inflationen att falla i rask takt och många bedömare menar att räntehöjningarna börjar närma sig sitt slut.

I Europa, och synnerligen Sverige, har inflationen bitit sig fast starkare, och det tycks vara svårare att få bukt med den jämfört med på andra sidan Atlanten.

Nu varnar Handelsbankens ekonomer för en ny tung smäll i samband med att inflationssiffrorna för juli presenteras nästa vecka.

Då väntas KPIF-siffran ha ökat med 6,7 procent på årsbasis, högre än de 6,4 procent som var för juni månad.

“Kvardröjande styrka”

Även Swedbanks ekonomer menar att inflationen är fortsatt “oroväckande” hög.

Handelsbankens prognoschef Johan Löf förklarar hur det kommer sig.

– Bakom detta ligger både en kvardröjande styrka i den underliggande inflationen och en positiv baseffekt i energipriserna, som inte föll lika brant i sommar som förra året.

Även utrikesflyg och paketresor bedöms bidra till utvecklingen.

Tänk på detta

En inflation som inte riktigt ger sig kan innebära att Riksbanken fortsätter med sina räntehöjningar.

Det slår mycket hårt mot svenska hushåll, som under det senaste året fått kämpa med både minskad köpkraft och ökade kostnader.

Efter sommaren är det många som känner att man vill få koll på utgifter och kostnader, och då finns det flera saker som kan vara bra att tänka på.

Kan behöva omförhandla

Bland annat rör det sig om att gå igenom inkomster och utgifter.

– För det första, finns det några räntor som behöver förhandlas under hösten? Varför det ska vara en av toppfrågorna under hösten är för att om man har det kommer det garanterat innebära högre räntekostnader, säger SEBs privatekonom Américo Fernández till GP.

Finns utrymme

Avanzas sparekonom Felicia Schön framhåller att det finns möjlighet att spara på utgifterna för den som har bolån.

– Bolånet är det man har möjlighet att spara absolut mest på. Just nu är det superhård konkurrens bland bankerna för att behålla sina kunder och då har man stort utrymme att förhandla sin bolåneränta.

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen