Storbank i kraftigt blåsväder

2023 09 18

En av Sveriges största banker har hamnat i blåsväder.

Det handlar om storbanken SEB som anklagats för att ha misskött sitt uppdrag under Allra-härvan 2012.

SEB var under 2012 förvaringsinstitut åt Allras fonder (då Svensk Fondservice).

Pensionsmyndigheten anser att att SEB brustit i sitt ansvar som förvaringsinstitut.

– På grund av SEB:s underlåtenhet att agera och därmed uppfylla sina lagstadgade kontrollskyldigheter, skadades pensionsspararna. Omfattningen av skadan uppgår till totalt ca 471 miljoner kr samt ränta, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande.

Stämmer SEB

Nu stämmer Pensionsmyndigheten storbanken.

Myndigheten kräver SEB på cirka 470 miljoner kronor samt ränta.

–  Vi stämmer SEB då vi anser att bolaget inte har fullgjort sina skyldigheter som förvaringsinstitut för Allras fonder.

– Vi har valt att gå vidare i den här delen för att ge drabbade pensionssparare och pensionärer ersättning för den skada de har orsakats, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Fällande domar 2012

För drygt två år sedan föll domarna mot fondbolaget Allras grundare Alexander och tre andra Allra-profiler i Svea Hovrätt. De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

I kölvattnet av domarna har Pensionsmyndigheten granskat bankernas roll i härvan.

Myndigheten anser att SEB misskött sin roll som förvaringsinstitut när det gäller Svensk Fondservice tre premiepensionsfonder, Balanserad, Maximal och Offensiv, rapporterar Expressen.

– För pensionsspararna betydde det ekonomisk skada, något som kunnat undvikas om banken skött sitt åtagande korrekt, uppger Pensionsmyndigheten enligt tidningen.

Fakta förvaringsinstitut

- I rollen som förvaringsinstitut förvarar banker fondens tillgångar och granskar bolagets rutiner och system för förvaltning och administration.

- Det kan till exempel handla om att bevaka fondens tillgångar och granska bolagets rutiner och system för förvaltning och administration.

- Dessutom genomförs regelbundna kontroller av att placeringarna görs enligt fondens fondbestämmelser.

Källa: Swedbank

Foto: SEB

Text: Redaktionen