JUST NU: Stora problem för SVT

2023 02 14

SVT har under tisdagen upplevt omfattande tekniska problem.

Nu bekräftar tv-kanalen att det rör sig om en it-attack.

–  Vi såg en ökad aktivitet och anrop mot våra servrar som var onormal. Det är någon som testar våra system. Det krävs vidare analys för att se vem som ligger bakom det, säger Adde Granberg, teknikdirektör på SVT.

De första larmen om tekniska problem inkom vid 09-tiden på tisdagsmorgonen.

Bland annat återställdes SVT:s nyhetssida tillbaka till gamla versioner. Problematiken har kommit och gått under dagen.

En felsökning pågår fortfarande, uppger tv-kanalen.

Slagit till mot SVT Play

SVT:s streamingtjänst SVT Play har även drabbats av it-attacken under dagen.

– De tekniska problemen berodde sannolikt på en överbelastningsattack, förklarar SVT.

Nyhetsbyrån TT har upplevt liknande problem under tisdagen.

– Det verkar vara ganska exakt samma sak och inom samma tidsramar som det som drabbat SVT, säger Vicktor Olsson, redaktionschef på TT, till SVT Nyheter.

Nya cyberattacker

Den senaste tiden har flera cyberattacker riktats mot svenska företag och myndigheter.

I helgen utsattes flera svenska universitets webbplatser för omfattande överbelastningsattacker.

Sidorna låg i princip nere under hela helgen.

Cyberattackerna kopplas till koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm, erfar DN.

Några timmar innan attackerna deklarerade en grupp på Twitter att de planerade att utföra it-attacker mot svenska universitet som en hämnd för koranbränningen.

–  De här människorna säger ju öppet att de ska börja bråka, säger Leif Johansson chef för infrastrukturenheten på Sunet, det svenska universitetsnätverket, till DN.

–  Mängden data som skickades var egentligen inte så stor, men sättet som den skickades på gjorde att sajterna ändå fick svårt att hantera den, tillägger han.

Fakta överbelastningsattack

- En av de vanligaste angreppsmetoderna i dag är överbelastningsattacker. Förkortningen DDoS står för ”Distributed Denial of Service”, vilket kan översättas till distribuerad överbelastningsattack.

- Kortfattat innebär en DDoS-attack att ett stort antal enheter, ofta kapade sådana, samtidigt skickar ett massivt antal anrop till en tjänst man vill slå ut.

- Anropen är till sin natur normala och därför svåra att skilja ut från legitim trafik. Problemet är att de genomförs i en mängd som snabbt kan fylla hela tjänstens bandbredd och därmed göra dess anslutning obrukbar.

Källa: Dagens Samhälle

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 02

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 02

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen