Stora problem för SAS – passagerare vägrar åka

2023 07 03

SAS har hamnat i skottlinjen för stenhård kritik från flygresenärer.

Förra sommaren blev en mardröm för SAS och mängder av kunder som bokat flygresa med bolaget.

En pilotstrejk innebar tiotusentals strandade och frustrerade resenärer samtidigt som flygbolaget blödde enorma summor pengar.

I år skulle det bli andra bullar.

Därför har man hyrt in åtta plan från lettiska SmartLynx för att säkra upp trafiken.

Men dessa plan har nu orsakat nya problem för SAS och bolagets kunder, rapporterar Aftonbladet.

Stora teknikproblem

Det är framför allt tekniken som tycks strula för de lettiska planen. Datorer fungerar inte, elektricitet slås på och av i flera timmar och radarn hackar.

Utöver teknikstrulet vittnar resenärer även om att personal inte kan engelska och inte tycks ta problemen seriöst.

Enligt Aftonbladet har SmartLynx nobbats av flera andra flygbolag.

Och nu kanaliseras ilskan och kritiken mot SAS som initierat partnerskapet.

– Allt kändes hafsigt och mycket oprofssigt. Vi kände inte igen SAS längre. Har de blivit ett skitbolag? säger frilansjournalisten Lotta Reberg till tidningen.

Vägrar åka

Journalisten skulle själv åka med SmartLynx i våras, men efter att tekniken på planet strulat i två timmar vågade de inte sitta kvar på planet.

Hon och maken valde att lämna planet – och vägrar flyga med SAS igen under förutsättning att de bokas in på ett Lynx-plan.

Flera andra medieprofiler har varit med om liknande upplevelser. En av dem är SVT:s ekonomijournalist Alexander Norén som tvingades byta flygplan efter att teknikproblem inte kunde lösas.

Säkerheten "första prioritet"

Bokningstrycket på SAS är hårt nu när semestertiderna har börjat.

En överraskning, enligt SAS vd Anko van der Werff, samtidigt som bolaget går med miljardförlust.

– De här siffrorna vi har uppvisat är bättre än förutspått, säger han till SVT.

Men det ökade trycket med fler passagerare än förväntat ska inte påverka säkerheten, enligt flygbolaget.

– Det är vår första prioritet, säger Tonje Sund som är Head of media relations på SAS i Norge, till Aftonbladet, utan att kommentera klagomålen.

Inga förväntade strejker

Förra sommarens kaos i form av pilotstrejker och inställda flyg som konsekvens ska dock inte upprepas.

Enligt SAS har man alla avtal på plats.

– Sedan kan det ske vissa störningar, till exempel väderrelaterat men det kommer att bli betydligt bättre än förra året. Flygindustrin har tagit lärdom, säger Anko van der Werff till SVT.

Foto: Fabian S

Text: Redaktionen


Föremål ska hämtas från allas bostäder – ny lag i Sverige

2025 05 21

Systemet för insamling av vissa avfall håller just nu på att läggas om.

Senast år 2027 ska en ny lag praktiseras fullt ut.

Det innebär att alla kommuner i Sverige ska hämta källsorterade förpackningar, till exempel av plast eller metall, från folks bostäder.

Syftet är att öka återvinningen och notan för insamlingen läggs på producenterna som fört ut produkterna på marknaden.

– Insamlingen ska vara gratis för hushållen. Kommunerna ska ersättas för sina kostnader av producenterna, framhöll den tidigare S-regeringen som gick fram med lagen redan 2022.

Kan bli bakslag för hushållen

Men även om förändringen ska vara gratis för hushållen riskerar den nya soporteringslagen att slå tillbaka.

Detta eftersom priset istället kan öka i matbutikerna till följd av ökade kostnader hos producenterna, rapporterar SR.

– Det är mycket dyrare att åka och hämta det här materialet hemma hos människor i Sverige jämfört med när vi alla gick till återvinningsstationen med vårt förpackningsmaterial, säger Helena Nylén, vd på Näringslivets Producentansvar, till radion.

Kritiken: får inte plats

I höstas hade 75 kommuner infört förändringen, enligt TV4. Omkring 200 återstod då att hitta en lösning för att möjliggöra insamlingen innan 2027.

Kritik mot den nya lagen har dock vädrats, både från villaägare och kommuner, främst med anledning av att det blir svårt att hitta fysiskt utrymme för att hantera föremålen.

Vi har ju ställen idag där man inte kan hämta mat- och restavfall, till exempel. För att det är för trångt att komma dit med sopbil, det saknas vändplats och sådär, sade Frida Gustafsson, projektledare på Göteborgs stad, till kanalen i höstas.

LÄS MER: Flera kommuner går ut med samma varning

"Konsumenterna får betala"

Hämtningen av föremålen väntas innebära kostnadsökningar på flera miljarder. Innan reformen drevs igenom låg kostnaden på 15 öre per mjölkpaket. Idag har den stigit till 30 öre per paket och när systemet är fullt i bruk bedöms notan landa på 50-60 öre per paket, enligt SR.

Räkningen för detta betalar producenterna, men i andra hand får konsumenterna betala genom ett ökat pris i butikerna, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på livsmedelsföretagen, till radion.

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen


Massprotest i Sverige – över 100 000 har skrivit på

2025 05 21

En namninsamling med 100 000 underskrifter från hela landet lämnas idag över till regeringen.

Bakom protestlistan står medlemmar ur Pensionärernas riksorganisation, PRO. 

Under tisdagen planeras dessutom en organiserad demonstration mitt på Mynttorget i Stockholm.

Bakgrunden är regeringens förslag om att höja gränserna för det så kallade högkostnadsskyddet för läkemedel.

Ett förslag som möts av skarp kritik och oro från pensionärer och patientorganisationer, enligt PRO som varnar för konsekvenserna.

– Regeringen spelar roulett med folkhälsan. Om pensionärer inte har råd att ta ut sina mediciner är risken överhängande att de blir sämre och i stället tvingas söka vård på akuten, säger Åsa Lindestam, ordförande PRO, i ett uttalande.

Beslut väntas på torsdag

PRO kallar förslaget för en försämring som innebär att en patient som når frikortsgränsen skulle ha betalat 900 kronor mer än idag under ett års tid, om förslaget går igenom.

På torsdag sker omröstningen i riksdagen.

Nu vädjar pensionärerna i ett brev till regeringen och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att “dra i nödbromsen”.

– Det här är sista chansen innan riksdagen beslutar. Konsekvenserna är inte tillräckligt utredda, säger Åsa Lindestam.

Skarp kritik

Enligt kritikerna riskerar förslaget att strida mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

Det finns också en sedan tidigare utfärdad rekommendation från Myndigheten från samhällsskydd och beredskap, MSB, om att ha minst en månads förbrukning av receptbelagda läkemedel till förfogande. 

En beredskapsåtgärd som nu äventyras för äldre, enligt PRO.

LÄS MER: Riksbanken varnar svenskarna – “Är helt falskt”

Ministern: krävs för långsiktig finansiering

Regeringen har pekat på att det är nödvändigt att öka kostnaderna i statens budget för läkemedel. Skälet är att “säkerställa att alla patienter får tillgång till de behandlingar de behöver", understryker Acko Ankarberg Johansson.

Men det kräver också att patienternas egenavgift behöver höjas för att klara en långsiktig finansiering. Regeringen kommer att följa utvecklingen noggrant utifrån patientens perspektiv eftersom läkemedel är en väsentlig del av hälso- och sjukvården, säger sjukvårdsministern.

Regeringen har också flaggat för att högkostnadsskyddet “är av yttersta vikt för att läkemedel och förbrukningsartiklar ska vara tillgängliga för alla som behöver det”.

– Samtidigt måste systemet för högkostnadsskyddet bidra till en hållbar finansiering av dessa varor. Statens kostnader för läkemedelsförmånen har ökat med 49 procent från 2012 till och med 2024, utifrån 2024 års penningvärde, medan motsvarande ökning för patientens egenavgift har varit 17 procent under samma period, framhåller regeringskansliet i ett uttalande.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen