JUST NU: Stora förluster för ryska elitsoldater – Ukraina avancerar

2022 04 02

Nu står det klart att en av Rysslands främsta elitstyrkor i kriget mot Ukraina har lidit kraftiga förluster – 40 elitsoldater har dödats.

Den ryska regimens plan var att elitstyrkan 331:a Fallskärmsjägarstyrkan skulle leda anfallet mot Ukrainas huvudstad Kyiv rapporterar BBC News.

Mörda president Zelensky

Men istället har nu den upphöjda ryska elitstyrkan blivit en symbol för den ryska armén misslyckanden i grannlandet Ukraina.

Vladimir Putins mål var att elitstyrkan med utgångspunkt i lydstaten Belarus skulle storma fram mot Kyiv och leda Ryssland till en snabb seger i Ukraina samtidigt som legosoldater skulle spåra upp och mörda president Volodymyr Zelensky.

Stupade i intensiva strider

Men BBC News har med hjälp av diverse tillgängligt och öppet material nu slagit fast att minst 40 soldater ur elitstyrkan har dött i striderna och att styrkan snabbt fick problem när de marscherade mot Kyiv.

Fallskärmsjägarna blev indragna i intensiva strider mot Ukrainas Väpnade Styrkor och en efter en stupade de på slagfältet i utkanterna av huvudstadens förorter.

Beteckningen V

Elitstyrkans fordonsförkortning är V och deras stridsfordon bär samma bokstav. I samband med att ryska armén nu dragit sig tillbaka från delar av norra Ukraina har man även kunnat uppdaga en rad fordon med V-beteckningen målat på fordonsdörrarna.

Tjänstgjorde på Balkan

För Ryssland är 331:a elitstyrkans misslyckande extra allvarlig då styrkan varit upphöjd och hyllad.

– Ni är de bästa av de bästa, säger en general till soldaterna i en hyllningsvideo som postades i maj 2021, uppger BBC News.

Fallskärmsjägarna hade tidigare bland annat tjänstgjort på Balkan, i Tjetjenien och i angreppen i Luhansk och Donetsk i Donbass.

Marscherade på Röda Torget

– De ingick även regelbundet i de pampiga uppvisningarna på Röda Torget i Moskva, enligt BBC News.

Elitstyrkan var också en mönsterstyrka för ryska regimens kampanj för att ersätta värnpliktiga med kontrakterade proffssoldater.

Ukrainas Väpnade Styrkor

Samtidigt kommer nu allt mer bevis på att Ukrainas Väpnade Styrkor faktiskt avancerar i norra delarna av landet.

– Sakta men märkbart, är de ord som president Zelensky använder om ryska arméns tillbakadragande, uppger BBC.

Bucha och Irpin är två av de samhällen som återtagits av Ukraina.

Hårda strider väntar

Men Ukrainas president varnar för att mycket svåra tider fortfarande stundar.

– Hårda strider ligger framför oss, säger Zelensky som varnar för att Ryssland nu kraftsamlar för nya angrepp i östra delarna av landet kring Donbass och Kharkiv.

Foto: General Staff of Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen