JUST NU: Stora förluster för ryska elitsoldater – Ukraina avancerar

2022 04 02

Nu står det klart att en av Rysslands främsta elitstyrkor i kriget mot Ukraina har lidit kraftiga förluster – 40 elitsoldater har dödats.

Den ryska regimens plan var att elitstyrkan 331:a Fallskärmsjägarstyrkan skulle leda anfallet mot Ukrainas huvudstad Kyiv rapporterar BBC News.

Mörda president Zelensky

Men istället har nu den upphöjda ryska elitstyrkan blivit en symbol för den ryska armén misslyckanden i grannlandet Ukraina.

Vladimir Putins mål var att elitstyrkan med utgångspunkt i lydstaten Belarus skulle storma fram mot Kyiv och leda Ryssland till en snabb seger i Ukraina samtidigt som legosoldater skulle spåra upp och mörda president Volodymyr Zelensky.

Stupade i intensiva strider

Men BBC News har med hjälp av diverse tillgängligt och öppet material nu slagit fast att minst 40 soldater ur elitstyrkan har dött i striderna och att styrkan snabbt fick problem när de marscherade mot Kyiv.

Fallskärmsjägarna blev indragna i intensiva strider mot Ukrainas Väpnade Styrkor och en efter en stupade de på slagfältet i utkanterna av huvudstadens förorter.

Beteckningen V

Elitstyrkans fordonsförkortning är V och deras stridsfordon bär samma bokstav. I samband med att ryska armén nu dragit sig tillbaka från delar av norra Ukraina har man även kunnat uppdaga en rad fordon med V-beteckningen målat på fordonsdörrarna.

Tjänstgjorde på Balkan

För Ryssland är 331:a elitstyrkans misslyckande extra allvarlig då styrkan varit upphöjd och hyllad.

– Ni är de bästa av de bästa, säger en general till soldaterna i en hyllningsvideo som postades i maj 2021, uppger BBC News.

Fallskärmsjägarna hade tidigare bland annat tjänstgjort på Balkan, i Tjetjenien och i angreppen i Luhansk och Donetsk i Donbass.

Marscherade på Röda Torget

– De ingick även regelbundet i de pampiga uppvisningarna på Röda Torget i Moskva, enligt BBC News.

Elitstyrkan var också en mönsterstyrka för ryska regimens kampanj för att ersätta värnpliktiga med kontrakterade proffssoldater.

Ukrainas Väpnade Styrkor

Samtidigt kommer nu allt mer bevis på att Ukrainas Väpnade Styrkor faktiskt avancerar i norra delarna av landet.

– Sakta men märkbart, är de ord som president Zelensky använder om ryska arméns tillbakadragande, uppger BBC.

Bucha och Irpin är två av de samhällen som återtagits av Ukraina.

Hårda strider väntar

Men Ukrainas president varnar för att mycket svåra tider fortfarande stundar.

– Hårda strider ligger framför oss, säger Zelensky som varnar för att Ryssland nu kraftsamlar för nya angrepp i östra delarna av landet kring Donbass och Kharkiv.

Foto: General Staff of Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen