Stor vändpunkt i kriget – retirerar

2022 11 09

Rysslands armé retirerar från den strategiskt viktiga staden Cherson i södra Ukraina.

Det bekräftar landets försvarsminister Sergej Sjojgu, rapporterar Reuters.

Ministern har enligt nyhetsbyrån beordrat trupperna att dra sig tillbaka från Dneprflodens västra strand.

Staden Cherson ligger på den västra sidan av floden.

– För oss är de ryska soldaternas liv och hälsa alltid högsta prioritet. Vi måste också ta hänsyn till hoten mot den civila befolkningen, säger Sjojgu enligt ryska Meduza.

Ordern från försvarsministern kommer efter en lyckosam motoffensiv från de ukrainska trupperna. Ukrainas väpnade styrkor har befriat stora områden av Chersonregionen och har successivt närmat sig regionens huvudstad Cherson.

Vändpunkt i kriget

– Tillbakadragandet är en av Rysslands största reträtter hittills och markerar en potentiell vändpunkt i kriget som pågått i nio månader, framhåller AP.

Försvarsminister Sergej Sjojgus order har även bekräftats av den ryske generalen Sergej Surovikin, som har ett övergripande ansvar för den ryska ”militära operationen” i Ukraina.

I ett tv-uttalande uppges Surovikin ha sagt att det inte längre är möjligt för de ryska trupperna att förse Cherson med nödvändiga medel för att kunna fortsätta striderna, erfar AP.

Generalen föreslår i stället att de ryska trupperna ska dra sig tillbaka från staden och inta defensiva positioner på flodens östra strand.

Ukrainas farhåga

Ukraina har tidigare varnat för att ryska trupper planerar att spränga den stora dammen Kachovka, nära Cherson, vid en reträtt.

I ett samtal med EU-ledare hävdade Ukrainas president Volodymyr Zelensky att ockupanterna planerar att spränga dammen, vilket skulle orsaka förödande konsekvenser.

Om dammen skulle förstöras kan mer än 80 bosättningar, inklusive hamnstaden Cherson, drabbas av ”snabba översvämningar”, enligt presidenten,

Hundratusentals människor riskerar att drabbas. Dammen uppges innehålla 18 miljoner kubikmeter vatten.

– Enligt vår information har Ryssland redan förberett allt för att genomföra den här terroristattacken. Ryssland försöker medvetet utlösa en storskalig katastrof i södra Ukraina, sa Zelensky enligt Politico.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen