Stor vaccinationsskillnad mellan kvinnor och män i Sverige

2021 08 17

59 % av Sveriges kvinnor över 18 år har vaccinerat sig med två doser men bara 53 % av männen.

Först trodde man att det berodde på att fler kvinnor jobbade inom sjukvården där många vaccinerades tidigt men nu konstaterar experter att den förklaringen inte längre håller utan att det helt enkelt är så att kvinnor är mer måna om att skydda sig mot det fruktade coronaviruset.

Män struntar oftare i hälsan

– För mig är vaccinationssiffrorna ytterligare ett uttryck för att männen i högre grad struntar i sin hälsa, säger smittskyddsläkare Hans Boman till TT rapporterar Barometern.

58,9 % av Sveriges kvinnor över 18 år har i nuläget fått både dos 1 och dos 2 men bara 52,7 % av männen enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik rapporterar Barometern. Klyftan mellan män och kvinnor framgår i alla åldersgrupper. En delförklaring kan vara att det finns fler kvinnor bland de äldre men den förklaringsgrunden reduceras när allt yngre åldersgrupper vaccineras och totalt utgörs befolkningen av 50,3 % män.

Rakt svar

Myndigheten har inte gjort någon analys kring skillnaden och på TT:s fråga hur man ska göra för att jämna ut könsskillnaden är Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors rak.

– Ja! Hur talar man till männen? Om jag det visste.

Män tenderar enligt studier att begå fler självmord, använda mer droger, äta mindre frukt, använda mindre solskydd och söker vård i ett senare skede uppger TT enligt Aftonbladet.

ANALYS

Att män orsakar fler trafikolyckor, fler slagsmål och mer brottslighet världen över bekräftas i en lång rad studier. Om jag i denna korta text skulle kunna göra en träffsäker analys kring den saken som löser hela problemet så skulle jag inte sitta här! För då hade jag nog fått Nobelpriset i smarthet för länge sedan och suttit på en söderhavsö och druckit läskeblask och tittat på historiska USA-valvakor:)

Bara pinsamt

Men i korthet man kan i alla fall konstatera att här finns förbättringspotential för oss män. Och som min gamla lärare brukade säga om killar som bråkade i klassrummet – det är inte det minsta tufft. Det är bara pinsamt.

Foto: T. Mossholder

[yop_poll id="480"]