Stor smittspridning förbryllar läkare – ”Är bekymmersamt”
2025 03 15
Läkare är både bekymrade och förbryllade över en stor smittspridning som bara fortsätter och som drabbar vissa unga extra hårt.
Att många blir sjuka under vintern är ingenting ovanligt i sig.
Men läkare är förbryllade över årets influensasäsong, som särskiljer sig på flera sätt.
Enligt Folkhälsomyndigheten är det alltjämt många som blir sjuka, samtidigt som det kommer larm om att en del unga blir allvarligt sjuka.
”Fortsatt och fortsatt”
Överläkaren Johan Styrud menar att årets influensasäsong är ovanlig eftersom den bara fortsätter.
– Vi är vana vid att det går ganska fort upp, sen ganska fort ner. Nu har det hållit på i åtta, tolv veckor, och fortsatt och fortsatt och fortsatt, säger Styrud, som är överläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm, till TV4.
Han och andra läkare är med andra ord förbryllade över hur influensasäsongen håller i sig.
Det är också bekymmersamt, inte minst för att det tynger sjukvården. Bland annat eftersom också sjukvårdspersonalen blir sjuk.
– Att det fortsätter, och fortsätter, och fortsätter är bekymmersamt. Plus att väldigt mycket personal har blivit sjuka, så det blir en ansträngning vecka in och vecka ut, säger Johan Styrud till kanalen.
Samtidigt har det kommit larm om att vissa unga drabbas extra hårt.
Fler yngre drabbas hårt
Sjukvården är just nu utsatt för ett stort tryck.
Ovanligt många yngre patienter blir sjuka i säsongsinfluensan – så pass sjuka att de behöver så kallad ecmo-behandling, rapporterar DN.
Det innebär att man tar hjälp av en hjärt-lungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen.
– Vi har sett fler sådana här fall än vanligt. När lungblåsornas väggar är skadade av viruset så hittar bakterierna som en motorväg in i blodet. Framför allt ser vi att det är fler yngre som drabbas i år, säger Lars Falk, verksamhetschef på Ecmo-centrum på Karolinska universitetssjukhuset, till tidningen.
Så mycket som var fjärde patient som behöver ecmo-behandling är i tonåren, enligt tidningen. Det är en stor ökning jämfört med 2024, då motsvarande siffra bara var fem procent. Det tros vara en konsekvens av coronapandemin.
Foto: Martha Dominguez de Gouveia
Text: Redaktionen