Storseger till JA-sidan i Schweiz om samkönade äktenskap

2021 09 29

I  dagens folkomröstning om samkönade äktenskap i Schweiz har ja-sidan vunnit en storseger.

Se resultatet längst ned i texten.

Landets parlament och regering godkände samkönade äktenskap redan i fjol men i dag har frågan avgjorts i en folkomröstning och förslaget inkluderar både ett ja till att par av samma kön ska få gifta sig och ett ja till att de ska få adoptera barn.

Hetsig valkampanj

Valkampanjen inför folkomröstningen har varit bitvis hätsk och homofobiska argument har förts fram i debatten vilket skapat upprörda känslor. Antalet samtal till landets telefonlinjer för att hjälpa drabbade av hat mot homosexuella har ökat från omkring 6 per månad till 45 per månad. 

RESULTAT

Folkomröstningen leder till att Schweiz som ett av Västeuropas sista länder kommer att godkänna samkönade äktenskap. Här är valresultatet enligt Schweiz statliga TV-kanal SR:

▪64,1 % JA till samkönade äktenskap

▪35,9 % NEJ till samkönade äktenskap

- Det är en historisk dag för homosexuella och lesbiska i Schweiz. Dagens ja röjer sista hindret för att uppnå likabehandling mellan homosexuella och heterosexuella. Nu kan homosexuella inte bara gifta sig utan får även möjlighet att adoptera gemensamma barn, rapporterar den statliga TV-kanalen.

Foto: S Marie

[yop_poll id="671"]