UTRIKES: Stor rysk rädsla – riskerar nytt bakslag

2022 09 23

Ukrainska styrkor uppges förbereda en omfattande motattack i norra delen av Donetsk-regionen i östra Ukraina.

Den ryska armén, som tvingats retirera från flera fästen i nordöstra Ukraina, fruktar ett nytt stort bakslag.

Det bekräftar Denis Pusjilin, ryskutnämnd ledare för utbrytarrepubliken, i en video på Telegram.

I filmklippet, som kanalen Ostorozjno novosti publicerat, beskriver Pusjilin situationen som ”extremt svår” och ”oroande”.

– Fienden har omgrupperat ganska omfattande styrkor. Det är möjligt att de inom en mycket nära framtid kommer att försöka uppnå en förändring och gå till motattack, säger separatistledaren.  

Ryssland kontrollerar cirka 60 procent av Donetsk.

Inleder folkomröstningar

På fredagen planerar Ryssland att inleda riggade folkomröstningar i ryskockuperade regioner i Ukraina.

Skenomröstningarna kommer att anordnas i Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja och beräknas avslutas på tisdag nästa vecka.

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, vill inte kalla Rysslands planer för omröstningar.

– Det är inte att betrakta som legitima folkomröstningar, jag skulle säga att ordet omröstning är felaktigt. Det här är propaganda, säger han till SVT Nyheter.

Många har flytt

Omröstningarna kommer till stor del att ske digitalt mitt under brinnande krig. En stor andel av befolkningen i de ockuperade regionerna har redan flytt från striderna.  

– Det finns inga röstlängder som har någon legitimitet. Ryssland är ute efter att skapa en bild av att det finns ett folkligt deltagande. Man vill ha bilder på köer av folk som röstar för Ryssland, för annektering, som man kan sända till den inhemska publiken i Ryssland, säger Jakob Hedenskog till SVT.

De aktuella regionerna omfattar cirka 15 procent av Ukrainas territorium. Resultatet av omröstningarna är olagligt och kommer med största sannolikhet inte att godkännas av något annat land än Ryssland.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen