Stor polisinsats i Stockholm – Flera ligger handfängslade på gatan

2021 11 22

Flera personer uppges ligga handfängslade på gatan mitt i centrala Stockholm.

Det uppger vittnen enligt SVT som rapporterar att det dramatiska skeendet ägt rum mitt i huvudstaden nu på fredagsförmiddagen.

Personbil har kraschat

Bilder från Stockholm city indikerar att ett stort antal civila polisbilar finns på plats och enligt uppgifter till Aftonbladet kan det röra sig om ett rånförsök som har stoppats av polisen. Vittnen uppger att det ägt rum en biljakt och bilder klargör att minst en personbil har kraschat.

Prejade in bil i refug

En mängd poliser ska finnas vid platsen för bilkollisionen.

– Det var världens biljakt. De prejade in en bil i en refug. Sedan släpade de ut fyra män genom bilrutorna och lade dem på marken, berättar ett vittne för Aftonbladet. Polisen har inte bekräftat det exakta antalet misstänkta.

Ligger handfängslade på gatan

Dramatiken har bland annat ägt rum vid korsningen Karlavägen – Sibyllegatan i stadsdelen Östermalm i centrala Stockholm. Flera personer ska ligga handfängslade på gatan och ett vittne uppger att fyra till fem civila polisbilar varit involverade i en jakt på den jagade bilen.

Biljakt

– Det var många poliser på platsen och två bilar har stannats. Den ena hade kraschat in i en stolpe och var kvaddad. Den andra bilen stod bakom och såg inte ut som den krockat men bakrutan var krossad. Det såg ut som det varit någon form av biljakt, säger ett vittne till Expressen.

Företagskläder av märket DHL

Vittnesuppgifter gör gällande att männen som fångats in av polisen bär företagskläder av märket DHL, ett välkänt transportföretag.
– Jag vet att polisen skulle stoppa och kontrollera ett fordon vid korkorsningen Karlavägen – Sibyllegatan, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Pågående händelse

– I nuläget har jag inga uppgifter som tyder på att det varit förföljande innan, säger Stockholmspolisen till tidningen.

Polisen uppger att de inte kan uttala sig vidare då händelsen fortfarande betecknas som pågående.

Arkivfoto: Polisen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen