Stor oro för ny virusvariant – Vaccinerna befaras mindre effektiva

2022 01 30

Nu ökar oron för en ny virusvariant som beskrivs som den värsta hittills och som vaccinerna befaras vara mindre effektiva på.

59 fall av den nya virusvarianten från södra Afrika har påträffats i Sydafrika, Hong Kong och Botswana och det forskarna har kunnat slå fast så här långt är mycket oroväckande.

Den värsta hittills

Enligt BBC News beskriver en expert virusvarianten som ”den värsta vi har sett så här långt” och det finns oro för att varianten kan undvika kroppens immunsystem.

I Storbritannien har varianten uppmärksammats stort och landet stoppar nu inkommande flighter från sex olika länder – Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho och Eswatini vilket är ett annat namn för Swaziland.

Forskaren djupt oroade

Storbritanniens hälsominister Sajid Javid uppger att forskare är djupt oroade rörande den nya varianten som har ett stort antal mutationer.

– Kanske dubbelt så många som vi har sett i deltavarianten, säger sjukvårdsministern till BBC News.

Kan vara mer smittsam

Det kan i sin tur innebära stora bekymmer.

– Och det kan innebära att den kan vara mer smittsam och de nuvarande vaccinen som vi har kan vara mindre effektiva, säger Storbritanniens hälsominister.

Vill vara försiktiga

Att landet redan nu stoppar flygtrafiken från en rad länder där den nya mutationen finns eller riskerar att finnas kom som en överraskning för britter på resande fot i till exempel Sydafrika.

– Vill vara försiktiga och agera för att  skydda våra gränser så gott vi kan, säger ministern.

Måste isoleras på hotell

Alla icke-brittiska och icke-irländska resenärer förbjuds nu att komma in i landet om de varit i något av de sex afrikanska länderna de senaste 10 dagarna.

Britter eller irländare som varit där måste isolera sig på ett hotell och de som redan anlänt måste isolera sig i sin bostad.

Vaccinerna kanske mindre effektiva

BBC News analytiker uppger att det är lätt att förstå att detta är den värsta variant forskarna har sett så här långt.

– Det är den mest muterade varianten hittills och är radikalt annorlunda än den som ursprungligen kom från Wuhan i Kina. Det innebär att vaccinerna som designats för originalvarianten kanske inte är lika effektiva.

Flera stora frågor

Men de stora frågorna – hur snabbt sprids den nya mutationen, till hur stor del kringgår den vaccinen och hur allvarlig är den – är frågor som vi ännu inte vet svaret på, uppger BBC-analytikern James Gallagher.

ANALYS

Pandemin är inte över. Det är viktigt att följa rådande restriktioner, att följa nyhetsutvecklingen och att nogsamt studera och följa lokala restriktioner och risker om man är på resande fot.

Det är även viktigt att vara på sin vakt, att vaccinera sig samt att glädjas åt alla de ljuspunkter och värdefulla vänner och relationer man har. Tacksamhet är en underskattad vara.

Foto: E. McLean

[yop_poll id="899"]