Stor oro för ny virusvariant – Vaccinerna befaras mindre effektiva

2022 01 30

Nu ökar oron för en ny virusvariant som beskrivs som den värsta hittills och som vaccinerna befaras vara mindre effektiva på.

59 fall av den nya virusvarianten från södra Afrika har påträffats i Sydafrika, Hong Kong och Botswana och det forskarna har kunnat slå fast så här långt är mycket oroväckande.

Den värsta hittills

Enligt BBC News beskriver en expert virusvarianten som ”den värsta vi har sett så här långt” och det finns oro för att varianten kan undvika kroppens immunsystem.

I Storbritannien har varianten uppmärksammats stort och landet stoppar nu inkommande flighter från sex olika länder – Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho och Eswatini vilket är ett annat namn för Swaziland.

Forskaren djupt oroade

Storbritanniens hälsominister Sajid Javid uppger att forskare är djupt oroade rörande den nya varianten som har ett stort antal mutationer.

– Kanske dubbelt så många som vi har sett i deltavarianten, säger sjukvårdsministern till BBC News.

Kan vara mer smittsam

Det kan i sin tur innebära stora bekymmer.

– Och det kan innebära att den kan vara mer smittsam och de nuvarande vaccinen som vi har kan vara mindre effektiva, säger Storbritanniens hälsominister.

Vill vara försiktiga

Att landet redan nu stoppar flygtrafiken från en rad länder där den nya mutationen finns eller riskerar att finnas kom som en överraskning för britter på resande fot i till exempel Sydafrika.

– Vill vara försiktiga och agera för att  skydda våra gränser så gott vi kan, säger ministern.

Måste isoleras på hotell

Alla icke-brittiska och icke-irländska resenärer förbjuds nu att komma in i landet om de varit i något av de sex afrikanska länderna de senaste 10 dagarna.

Britter eller irländare som varit där måste isolera sig på ett hotell och de som redan anlänt måste isolera sig i sin bostad.

Vaccinerna kanske mindre effektiva

BBC News analytiker uppger att det är lätt att förstå att detta är den värsta variant forskarna har sett så här långt.

– Det är den mest muterade varianten hittills och är radikalt annorlunda än den som ursprungligen kom från Wuhan i Kina. Det innebär att vaccinerna som designats för originalvarianten kanske inte är lika effektiva.

Flera stora frågor

Men de stora frågorna – hur snabbt sprids den nya mutationen, till hur stor del kringgår den vaccinen och hur allvarlig är den – är frågor som vi ännu inte vet svaret på, uppger BBC-analytikern James Gallagher.

ANALYS

Pandemin är inte över. Det är viktigt att följa rådande restriktioner, att följa nyhetsutvecklingen och att nogsamt studera och följa lokala restriktioner och risker om man är på resande fot.

Det är även viktigt att vara på sin vakt, att vaccinera sig samt att glädjas åt alla de ljuspunkter och värdefulla vänner och relationer man har. Tacksamhet är en underskattad vara.

Foto: E. McLean

[yop_poll id="899"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen