JUST NU: Stor oro efter läckt dokument

2022 08 11

Oron ökar för att Turkiet ska hjälpa Ryssland att undgå sanktioner.

Det uppger fler västerländska källor till Financial Times.

Enligt källorna har samarbetet mellan Ryssland och Turkiet stärkts efter Recep Tayyip Erdoğan och Vladimir Putins senaste möte i ryska Sotji förra veckan. 

En utveckling som oroar USA och EU, rapporterar Financial Times.

Oron har förstärkts ytterligare efter ett läckt dokument från Ukrainas underrättelsetjänst.

Läckta uppgifter

Dokumentet beskriver hur Turkiet kan hjälpa Ryssland att undgå västerländska sanktioner.

Moskva ställer flera krav på Ankara.

– Moskva hoppas att Turkiet kommer att gå med på att öppna upp nya kanaler för att hjälpa Ryssland att undvika sanktioner för bank-, energi- och industrisektorn, uppger Washington Post, som tagit del av dokumentet.

Ryssland vill även att Turkiet ska tillåta ryska köp av andelar i turkiska oljeraffinaderier, oljeterminaler och reservoarer.

Flera ekonomer betonar att ett sådant drag kan dölja ursprunget för oljeexporten och försvåra för EU:s oljeembargo som träder i kraft nästa år. 

– Ryssland begär också att flera statsägda turkiska banker ska tillåta korrespondentkonton för Rysslands största banker, vilket skulle vara ett flagrant brott mot västerländska sanktioner, rapporterar Washington Post

Enligt källor till Financial Times kan EU-länder vidta åtgärder om Turkiet närmar sig Ryssland.

– Jag vill inte utesluta effektiva åtgärder om Turkiet kommer för nära Ryssland, säger en källa till tidningen.

Sverige ­– en bricka i spelet

Tom Røseth, docent i underrättelsetjänst vid Norges Försvarshögskola, framhäver att Sverige kan bli en bricka i spelet mellan väst och Turkiet. 

Sverige och Finlands pågående Natoansökningarna kan ge Turkiet ännu mer inflytande och sätta käppar i hjulet för EU om Turkiet skulle hjälpa Ryssland att kringgå sanktionerna.

– Erdoğan är fullt medveten om att Finlands och Sveriges Natomedlemskap är helt beroende av hans välvilja. EU och Nato behöver Turkiet, säger statsvetaren till Expressen.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen