Stor ökning av äldre som dör i covid-19 trots full vaccinering

2021 10 09

– Vi måste agera väldigt snabbt, säger virologiprofessor Ali Mirazimi vid Karolinska Institutet.

70 % av de som dog i covid-19 mellan 1 och 24 september var dubbelvaccinerade rapporterar TV4.

Vaccineffekten avtar drastiskt

Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten uppger TV-kanalen och det är den senaste uppgiften i vad som nu börjar blir en lång rad uppgifter som klargör att vaccinets effekt avtar drastiskt när det gått några månader.

Risk att drabbas igen

Det är framförallt äldre personer i åldern 80 år eller mer som är drabbade och det var också de som fick vaccinet allra först.

– Skyddet går ner med tiden, det är risk att de kan drabbas igen, säger vaccinforskaren Ali Mirazimi till TV4.

Måste agera snabbt

Vaccineringen av 80-plussarna och de som bor på särskilt boende eller som har hemtjänst har redan inletts och det är bråttom.

– Vi måste vara noggranna och agera väldigt snabbt, säger Ali Mirazimi.

Efter ett halvår

▪Kan man dra några slutsatser om hur länge vaccinet är effektivt och skyddar tillräckligt när man tar del av de här färska siffrorna, frågar TV4:s Efter Fem.

– Nej det är svårt att säga men man ser att ungefär runt ett halvår sådär försvinner antikropparna. Vaccinet ger inte bara antikroppar utan T-celler som kan eventuellt sitta lite längre, svarar Mirazimi.

De allra flesta behöver dos 3

▪Talar det här för att vi alla kommer att behöva en så kallad boost-dos, frågar TV4.

– Ja absolut jag tror att den större delen av populationen behöver en tredje dos men frågan är var gränsen går. Kanske inte de allra yngsta, säger professor Mirazimi till TV4.

Se hela TV4-inslaget här.

Minskar redan efter 2 månader

CNN uppger att antikroppshalterna hos de som fått två doser av Pfizer/Biontechs vaccin minskar redan två månader efter andra dosen. Men skyddet mot allvarlig sjukdom och mot sjukhusvård och död är fortsatt starkt. Det indikeras av två studier som publicerats i ansedda tidskriften New England Journal of Medicine. 

Foto: Region Kronoberg

[yop_poll id="747"]