Stor mängd mark har rasat mitt i villaområde

2023 12 22

Ett larm om mark som rasat samman i ett bostadsområde har ägt rum tidigt på fredagsmorgonen.

Larmet i fråga kommer från Västsverige.

En kraftig mängd mark ska ha rasat på en adress i Ytterby utanför Kungälv, drygt två och en halv mil norr om Göteborg.

Det uppger Göteborgs-Posten, som initialt rapporterade om ett jordskred men som senare korrigerade sina uppgifter.      

150 kvadratmeter                

Enligt lokaltidningens första uppgifter ska hela 60 kvadratmeter mark ha rasat. 

Några minuter senare tyder informationen på att det snarare handlar om 150 kvadratmeter.

Räddningstjänsten är just nu på plats men det råder mycket stora oklarheter kring situationen.

– Vi är framme och väntar på en rapport från platsen, säger räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör Peter Zettersten till GP.               

Mitt i villaområde               

De första rapporterna gör gällande att det är sidorna på en grävd grop som har rasat in.

Gropen ligger mitt i ett villaområde och det är någon som har hållit på med någon form av arbete i gropen, uppger Johan Karlsson från räddningstjänsten i Storgöteborg. 

Enligt Expressen befinner sig gropen på en byggarbetsplats i anslutning till ett bostadsområde.

Den exakta storleken på raset är i nuläget en utmaning att slå fast.               

– Det är ju fullt med snö och mörkt, så det är svårt att avgöra. Vi är i alla fall på plats och har spärrat av området, säger Johan Karlsson till lokaltidningen.

Kan inträffa vid mycket regn

Mycket är fortfarande oklart gällande händelsen och det finns hittills inga rapporter om skadade personer eller egendom.

Det är inte omedelbart fastlagt heller vad som har orsakat raset, även om det går att misstänka att vädret kan ha haft stor betydelse.

– Ras och skred inträffar i samband med snösmältning, tjällossning och perioder med mycket regn. När grundvattentrycket blir högt i marken minskar jordens hållfasthet och ett skred eller ett ras kan inträffa, förklarar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på sin hemsida.

Ej att förväxla

Skred är en sammanhängande jordmassa som kommer i rörelse och ska inte förväxlas med ett ras, betonar Sveriges geologiska undersökning.

– Skred kan även inträffa i siltiga eller leriga moräner om moränen är vattenmättad, informerar SGU på sin webbplats.

– Vid ett ras rör sig block, stenar, grus- och sandpartiklar fritt. Ras sker i bergväggar, grus- och sandbranter. Den gemensamma nämnaren är att både skred och ras kan inträffa utan förvarning.

Arkivfoto: MSB

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen