JUST NU: Stor frustration i Ryssland

2022 06 03

Kreml är allt mer frustrerade över uteblivet stöd från regimen i Peking.

I en rapport som The Washington Post tagit del av utrycker flera ryska tjänstemän en stor frustration över Kinas uppenbara vägran att ge mer stöd till Ryssland.

Stöder Ryssland offentligt

Peking fortsätter att stödja Ryssland offentligt och hänvisar till sanktioner från väst som olagliga.

Men en kinesisk tjänsteman som Washington Post citerar beskriver de senaste diskussionerna mellan länderna som ”spända”.

Enligt rapporten försöker Kina upprätthålla sin starka relation med Ryssland, samtidigt som landet försöker undvika sanktioner från väst.

Ett mål som amerikanska tjänstemän benämner som ”motsägelsefullt” och ”svårt att uppfylla”.

– Det har varit väldigt svårt och det är otillräckligt utifrån en rysk synvinkel, säger en tjänsteman till Washington Post.

Ser till sitt eget bästa

En källa i Peking som har direkt kännedom om diskussionerna mellan länderna berättar att president Xi Jinpings administration tidigt fastslog att Kina inte är beredda att ge obegränsad hjälp till Moskva efter invasionen av Ukraina.

– Kina har klargjort sin ståndpunkt gällande situationen i Ukraina och de illegala sanktionerna mot Ryssland. Vi förstår (Moskvas) problem. Men vi kan inte ignorera vår situation. Kina kommer alltid att agera för de kinesiska folkets bästa, säger källan till tidningen.

Inget betydande militärt stöd

Rapporterna från Kina kommer endast några dagar efter att USA:s utrikesminister Antony Blinken konstaterade att USA inte har sett en ”systematisk ansträngning” från Kina för att hjälpa Ryssland att undkomma sanktioner, rapporterar Sky News.

Blinken betonade även att Ryssland inte fått något betydande militärt stöd från Kina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen