JUST NU: Stor framgång för Ukraina

2022 04 15

Den ryska diktaturens flaggskepp och militära stolthet, missilkryssaren Moskva, har sjunkit i Svarta Havet bekräftar ryska medier.

Det mer än 180 meter långa  och 20 meter breda fartyget utgör den ryska flottans spjutspets.

Träffat fartyget

Det har under dagen varit mycket spekulationer kring fartyget då Ukraina uppgivit att man träffat fartyget med flera raketer. Ryssland har dock tillbakavisat uppgifterna och istället hävdat att en brand brutit ut.

Bogserades i land

Därefter uppgav ryssarna att fartyget som har en kraftig kapacitet gällande luftvärnsförmåga med kanoner, raketer och missiler var på väg att bogseras i land. Nu står det dock klart att ryssarnas räddningsoperation misslyckats.

Har sjunkit

– Moskva har sjunkit i stormigt väder i samband med att det bogserades till en hamn i Svarta Havet uppger Rysslands försvarsdepartement, rapporterar The Guardian.

Fartyget har varit en symbol för Rysslands överhöghet och stora militära kapacitet i kriget mot Ukraina. Att fartyget nu kapsejsat och sjunkit bedöms vara ett stort slag för Rysslands diktator och den ryska krigsmakten.
Drönade hjälpte till
Ukrainas presidentkansli framhåller att fartyget  Moskva hade träffats av två Neptune-raketer som avfyrats från Ukrainas kuststad Odesa.
Attacken skall ha skett med hjälp av drönare som stressade fartygets försvarsförmåga

Arkivfoto: B. Koorengevel

Text: Redaktionen