JUST NU: Stor framgång för Ukraina i kriget mot Ryssland

2022 05 14

Den ryska armén tvingas nu dra sig tillbaka från Ukrainas näst största stad Kharkiv efter att Ukrainas Väpnade Styrkor rycker fram allt mer.

– Ukraina ser ut att vinna slaget om Kharkiv, framhåller experter vid den välansedda amerikanska tankesmedjan ISW, Institute for the Study of War.

Problem för diktatorns soldater

Ukrainas Väpnade Styrkor har hindrat ryssarna från att omringa Kharkiv och nu pressas ryska armén ut ur staden rapporterar BBC News.

– Det ser ut som den snabbaste framryckningen av [Ukrainas armé] sedan ryska trupper drog sig tillbaka från huvudstaden Kyiv och nordöstra [Ukraina] för över en månad sedan, rapporterar The Guardian.

Det står helt enkelt klart att den ryska diktatorns krigsplaner inte går som Moskva har förväntat sig.

1,4 miljoner invånare

Ukrainas armé gläds över framgången och Kharkiv är en otroligt viktig stad som med sina 1,4 miljoner invånare är landets näst största stad och utgör hjärtat av nordösstra delen av landet.

– Fiendens huvudansträngningar är fokuserade på att säkerställa tillbakadragandet av sina styrkor från staden Kharkiv, säger en talesperson vid Ukrainas arméledning till AFP.

Stort bakslag för Putin

Om uppgifterna visar sig stämma så är det ett mycket stort bakslag för Rysslands diktator Vladimir Putin.

– Att inta Kharkiv var ett ryskt huvudmål och staden bombades kraftigt i samband med invasionen vilket ledde till hundratals civila dödsoffer, rapporterar BBC News.

Ukrainas president Zelensky sa i sitt senaste videotal att landets armé gör allt de kan för att befria landet från den ryska regimens brutala soldater.

Förser ryssarna med vapen

– Ukrainas Väpnade Styrkor väntas nu försöka störa åtminstone den mest västliga av kommunikationslinjerna mellan Belgorod och de ryska trupperna som finns omkring Izyum, uppger två amerikanska krigsexperter vid Institute for the Study of War.

Belgorod är en rysk storstad som ligger nära Ukrainas gräns och staden förser de ryska trupperna i den ukrainska staden Izyum med förnödenheter och vapen.

En särskild rysk fördel

Men ryssarna har en specifik fördel i den allt intensivare kampen mot Ukrainas armé i östra delarna av landet. Och det är att det finns stora vattendrag som Ukrainas soldater måste ta sig över om de ska komma åt ryssarna.

Azovsoldaterna ger inte upp

Samtidigt ser det ut som att ryska armén har intagit en motorväg intill den västliga entrén till stålverket Azovstal i Mariupol. Men ännu så länge lyckas de svårt sargade ukrainska soldaterna att bjuda motstånd.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Norrmän bötfälls i Sverige – alla begår samma misstag

2024 07 15

Mängder med norska turister i Sverige har åkt på oväntade böter.

I Norge är det tillåtet.

Av den anledningen parkerar norrmännen i god tro sina bilar längs med gatan – men möts av den klassiska gula lappen under vindrutetorkaren när de kommer tillbaka.

Detta trots att det inte finns några skyltar om att det skulle vara förbjudet att parkera.

Orsaken är istället att de norska bilisterna parkerar mot färdriktningen, vilket inte är lagligt att göra i Sverige.

– Många norrmän på roadtrips i Sverige har upplevt detta, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

En "svenskfälla"

Fenomenet beskrivs i norska medier som en “svenskfälla”.

Men Transportstyrelsen är glasklar med vad som gäller.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten.

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

1 200 kronor

Men det förbudet har alltså gått många norrmän förbi.

Istället delas felparkeringsavgifter ut på löpande band, inte sällan på summor uppemot 1 200 svenska kronor.

Och för den norrman som tror att det går att knyckla ihop den gula lappen, kasta den i papperskorgen och ta för givet att man kommer undan är det bara att tänka om.

Myndigheterna i nordens länder har nämligen ingått avtal som innebär möjlighet till tvångsindrivning över landsgränserna. 

Det gäller både vid parkeringsböter och fortkörningsböter.

LÄS MER: Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten

Samarbete i hela EU

Liknande samarbeten finns även inom EU och ett nyligen fattat beslut ska säkerställa att detta framöver kommer att fungerar smidigare mellan samtliga medlemsländer.

En av indrivarna som sysslar med just detta är Euro Parking Collection (EPC)

För närvarande arbetar EPC på uppdrag av mer än 450 utfärdande organisationer i 15 europeiska länder. Dessa organisationer utgörs i första hand av offentliga myndigheter och polismyndigheter, råd, kommuner, statliga myndigheter, vägavgiftsoperatörer och privata parkeringsföretag, skriver EPC på sin hemsida.

Foto: M. Krahn

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: EU har fått nog – dåliga nyheter för Orbán

2024 07 15

EU har fått nog av Viktor Orbáns käppar i hjulet för unionens utrikespolitik.

Nu överväger EU ett aldrig tidigare skådat steg för att markera mot Ungerns beteende.

Istället för att åka till Budapest för det ordinarie utrikesministermötet kommer medlemsländerna att bojkotta Orbáns evenemang och istället samlas på ett eget toppmöte – utan Ungern.

Det uppger den amerikanska tidningen Politico.

– Om det finns ett formellt råd för utrikesfrågor, organiserat av den högre representanten, (Josep Borrell, EU:s utrikeschef, red. anm.), kommer ministrarna inte att kunna åka till Budapest, säger en diplomat tidningen talat med.

"En tydlig signal"

Ungern innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU. Landet har planerat att stå värd för just ett möte i Budapest 28-29 augusti. 

Men efter Orbáns självutnämnda “fredsturné” i Ryssland och Kina de senaste veckorna vill nu flera EU-länder inte ens ta i Ungern med tång.

Och enligt tre EU-diplomater, som krävt anonymitet, kommer nu Josep Borrell att kalla unionens utrikesministrar till möte samma dagar som Orbán tänker ha möte i den ungerska huvudstaden.

– Det skulle sända en tydlig signal om att Ungern inte talar för EU, säger en av Politicos diplomatkällor.

Sverige nobbar

Sverige är ett av länderna som öppet deklarerat att man tänker bojkotta informella möten med Ungern efter Orbáns besök i Ryssland och Kina.

– Han (Orbán) missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT förra veckan.

Enligt tv-kanalen kommer man istället för politiska representanter att skicka tjänstemän.

– Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina, säger Ulf Kristersson.

"Knappt ens en fråga"

I slutet av maj uppgav källor till Politico att den ungerska premiärministern på något sätt kommer att straffas på grund av sitt ständiga motarbetande av Ukraina.

Efter att Kinas ledare Xi Jinping tidigare i maj genomförde ett statsbesök i Ungern uppmanade diktatorn Orbán att ta större plats i EU.

Men så kommer det inte att bli. Tvärtom kan Ungern förvänta sig mindre inflytande än tidigare och degraderas i EU-kommissionens hierarki.

– Det är knappt ens en fråga om att Ungern ska få behålla kontrollen över något mäktigt mandat, sade en diplomat till tidningen vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen