JUST NU: Stor framgång för Ukraina i kriget mot Ryssland

2022 05 14

Den ryska armén tvingas nu dra sig tillbaka från Ukrainas näst största stad Kharkiv efter att Ukrainas Väpnade Styrkor rycker fram allt mer.

– Ukraina ser ut att vinna slaget om Kharkiv, framhåller experter vid den välansedda amerikanska tankesmedjan ISW, Institute for the Study of War.

Problem för diktatorns soldater

Ukrainas Väpnade Styrkor har hindrat ryssarna från att omringa Kharkiv och nu pressas ryska armén ut ur staden rapporterar BBC News.

– Det ser ut som den snabbaste framryckningen av [Ukrainas armé] sedan ryska trupper drog sig tillbaka från huvudstaden Kyiv och nordöstra [Ukraina] för över en månad sedan, rapporterar The Guardian.

Det står helt enkelt klart att den ryska diktatorns krigsplaner inte går som Moskva har förväntat sig.

1,4 miljoner invånare

Ukrainas armé gläds över framgången och Kharkiv är en otroligt viktig stad som med sina 1,4 miljoner invånare är landets näst största stad och utgör hjärtat av nordösstra delen av landet.

– Fiendens huvudansträngningar är fokuserade på att säkerställa tillbakadragandet av sina styrkor från staden Kharkiv, säger en talesperson vid Ukrainas arméledning till AFP.

Stort bakslag för Putin

Om uppgifterna visar sig stämma så är det ett mycket stort bakslag för Rysslands diktator Vladimir Putin.

– Att inta Kharkiv var ett ryskt huvudmål och staden bombades kraftigt i samband med invasionen vilket ledde till hundratals civila dödsoffer, rapporterar BBC News.

Ukrainas president Zelensky sa i sitt senaste videotal att landets armé gör allt de kan för att befria landet från den ryska regimens brutala soldater.

Förser ryssarna med vapen

– Ukrainas Väpnade Styrkor väntas nu försöka störa åtminstone den mest västliga av kommunikationslinjerna mellan Belgorod och de ryska trupperna som finns omkring Izyum, uppger två amerikanska krigsexperter vid Institute for the Study of War.

Belgorod är en rysk storstad som ligger nära Ukrainas gräns och staden förser de ryska trupperna i den ukrainska staden Izyum med förnödenheter och vapen.

En särskild rysk fördel

Men ryssarna har en specifik fördel i den allt intensivare kampen mot Ukrainas armé i östra delarna av landet. Och det är att det finns stora vattendrag som Ukrainas soldater måste ta sig över om de ska komma åt ryssarna.

Azovsoldaterna ger inte upp

Samtidigt ser det ut som att ryska armén har intagit en motorväg intill den västliga entrén till stålverket Azovstal i Mariupol. Men ännu så länge lyckas de svårt sargade ukrainska soldaterna att bjuda motstånd.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen