Stor framgång för svenska brottsoffer

2024 02 02

I dag torsdag släppte Kronofogden en ny sammanställning som visar på stora framsteg när det gäller att hjälpa människor som drabbats av organiserad brottslighet.  

Framstegen är ett resultat av en ny lag som infördes 2022.

Lagen innebär att Kronofogden med hjälp av polisen kan utmäta tillgångar från personer med skulder utan att själva vara på plats.

Om lagen

Lagen syftar bland annat till att försvåra för den organiserade brottsligheten.

Nu har Kronofogden släppt en rapport som talar om hur lagen användes under förra året.

Rapporten visar även och hur mycket pengar som den genererade.

Närmare 100 miljoner

Under 2023 utmättes bilar, kontanter, smycken och andra tillgångar med ett bedömt värde av 93,3 miljoner kronor med stöd av lagen.

– Det här är pengar vi annars hade haft mycket svårt att driva in. I de allra flesta fall handlar detta om kriminella, som på pappret inte har några tillgångar, men som ändå kör om kring i dyra bilar och bär dyra smycken, uppger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden.

– Lagen ger oss möjligheten att använda polisen som en förlängd arm, och hitta värdefullt gods som kan användas för att betala skulder.

Flera fördelar med lagen

Det finns flera fördelar med lagen och samarbetet mellan polisen och Kronofogden.

Dels betalas skulder som annars inte skulle betalats.

Dels förhindras att tillgångarna omsätts i nya brott.

– Det har dessutom en avskräckande effekt att du kan bli av med din märkesklocka, dyra bil eller andra statussymboler på plats. Vi hoppas att vi kan bidra till att färre unga dras till den kriminella livsstilen, säger Johannes Paulson.

Så går det till

Kronofogden förklarar hur lagen tillämpas:

– Polisen stoppar i sin verksamhet en person, till exempel i en bil vid en kontroll.

– Genom en app i telefonen ser polisen direkt om personen har skulder hos Kronofogden.

– Om skulder finns och personen är i besittning av värdefullt gods, till exempel kontanter, fordon, smycken eller klockor, kan polisen ringa till Kronofogden, som per telefon fattar beslut om utmätning, och gör en bedömning av värdet. Därefter kan polisen på plats omhänderta godset.

– Via en jourverksamhet hos Kronofogden kan utmätningarna ske även nattetid och på helger.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Tyskland planerar jättebygge – till Sverige

2024 05 15

Tyskland pressar Sverige att ge grönt ljus för ett enormt byggprojekt. 

Idag möter statsminister Ulf Kristersson (M) den tyska förbundskanslern Olaf Scholz.

En av frågorna som ska avhandlas är den om energin. Och nu sätter Tyskland press på Sverige att säga ja till planerna på att bygga en kraftfull elledning mellan de två länderna, rapporterar Sveriges Radio.

Det handlar om jätteprojektet “Hansa Powerbridge”.

– Vi vill verkligen att den nya undervattenselledningen byggs, framhåller den tyska energiministern Robert Habeck till radion.

Kräver eftergifter

Men Sverige är tveksamma till bygget.

Bland annat finns det ett politiskt motstånd. Oppositionen vill att Tyskland gör eftergifter och bland annat inför elprisområden likt Sverige, eftersom det enligt Socialdemokraterna skulle leda till billigare el i södra delen av landet.

– En förutsättning är att om det inte blir några elområden i Tyskland då kommer inte Hansa Powerbridge lyckas, säger Fredrik Olovsson (S), som trycker på för att Ulf Kristersson ska ställa samma krav i förhandlingarna, till SR.

Då kan den stå klar

Ledningen anses viktig för Tyskland som lade ned sin kärnkraft förra året. Hansa Powerbridge bedöms kunna vara en garant för landets framtida elförsörjning och energiomställning.

Planen var från början att elledningen skulle stå klar 2026, men efter upphandlingsproblem och det politiska motståndet är nuvarande prognos snarare en bit in på 2030-talet.

Det bekräftas av Svenska Kraftnät, som är ansvariga i frågan och just nu väntar på tillståndsbesked från regeringen.

Svenska kraftnät och 50Hertz har beslutat att avbryta upphandlingen av Hansa PowerBridge. Anledningen är att de tekniska kraven har ändrats och utmaningar i det befintliga elnätet har resulterat i betydande förändringar i anbudsdokumenten, har det statliga affärsverket tidigare meddelat.

Från Hurva till Güstrow

Elförbindelsen planeras att gå mellan Hurva station i skånska Hörby kommun och Güstrow i norra Tyskland. 

– Med Hansa Powerbridge stärker vi kopplingen mellan Norden och övriga Europa med ökade möjligheter till elmarknadshandel, framhåller Svenska Kraftnät.

Ulf Kristerssons pressekreterare har inte velat bekräfta om elledningen står på agendan under dagens möte med Olaf Scholz.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kunder luras på populär app: ”Alla pengar är borta”

2024 05 14

I takt med att ekonomin försämrats har second hand-marknaden noterat ett kraftigt uppsving.

I februari ökade  second hand-försäljningen med hela 600 miljoner, enligt en undersökning från Svensk Handel.

–  Februari månads ökning är ytterligare ett kvitto på att second hand-handeln är här för att stanna, och att den fortsätter att öka. Allt fler ser de ekonomiska och miljömässiga fördelar som finns i att konsumera från segmentet och vi tror på en stabil tillväxt under kommande månader. Inte minst med tanke på vårens intåg, kommenterade Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Varnar för populär app

Uppsvinget för second hand-marknaden har dock en baksida. Allt fler kunder utsätts för bedrägerier.

I synnerhet pekas den populära second hand-appen Vinted ut som en stor risk.

En av flera som använt appen för att sälja kläder är Ellen Bagley, 20. Hon blev lurad på 12 500 kronor via Vinted.

–  Jag ser att köpet har gått igenom och att jag ska hämta en fraktetikett. Jag går då in på den länken där det står såld och kommer in på en extern sida, säger hon till TV4.

På den externa sidan ombads Ellen att bekräfta försäljningen med Bank-ID. Hon lydde instruktionerna men fick ingen bekräftelse på att det fungerat.  

– Då kände jag att här är något som inte stämmer, så jag loggar in på mitt bankkonto och ser att alla mina pengar är borta, berättar hon för tv-kanalen.

Totalt blev 20-åringen bestulen på 12 000 kronor.

Och hon är inte ensam om att ha blivit bedragen via Vinted.

En 23-årig tjej berättar att hon blivit bestulen på 34 000 kronor när hon sålt kläder via appen.

– Allt gick jättefort och det var väldigt förtroendeingivande. Jag ville liksom bara sälja min kjol för att få in lite extrapengar, säger hon till Expressen.

Ökade under pandemin

Lotta Mauritzson, samordnare på nationellt bedrägericentrum, konstaterar att polisen noterat en ökning av bedrägerier på second hand-sajter och appar de senaste åren.

– Det här är en kategori som ökade ganska mycket under pandemin när fler började handla online. Sen gick det ner något efter pandemin men inte alls så mycket som det hade gått upp tidigare, säger hon till Expressen.

Foto: R. Al-zayat

Text: Redaktionen