Stor framgång för Stefan Löfven

2022 10 13

Sveriges tidigare statsminister kommer att väljas till Europeiska socialdemokratiska partiets (PES) nya ordförande. 

Beslutet kommer att bli officiellt under PES kongress som äger rum 14-15 oktober, meddelar Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Vi lever i en orolig tid. Det mycket allvarliga säkerhetsläget, klimathotet, de växande klyftorna och hotet mot demokrati är några av de stora utmaningar vi gemensamt står inför. I tider av dessa har Europas socialdemokrater en avgörande roll, säger Stefan Löfven.

"Ljusare framtid för alla" 

Den forne statsministern tillägger: 

– Jag kommer ta mig an uppdraget som ordförande för PES med övertygelsen om Europas betydelse för den globala freden och säkerheten och för att se till att alla människor ska kunna möta en ljusare framtid.

Statsministern deltar 

Även avgående statsminister Magdalena Andersson (S) kommer att delta på den kongress då Stefan Löfven väljs som ny ordförande.

– Äntligen kan det Europeiska socialdemokratiska partiet träffas för kongress igen. Jag ser fram emot att Stefan Löfven väljs till ny ordförande för PES. Vi socialdemokrater är väldigt stolta över nomineringen. Det breda stödet för Stefan Löfven som ny ordförande är ett erkännande för den svensk-nordiska socialdemokratins starka ställning, säger partiordförande Magdalena Andersson enligt partiets pressmeddelande. 

Nominerades av Andersson  

Stefan Löfven är den enda kandidaten som nominerats till ordförandeskapet.

Bakom nomineringen står Socialdemokraterna i Sverige och Löfvens efterträdare på statsministerposten.

Det är med glädje och stolthet som Socialdemokraterna nominerar vår tidigare statsminister och partiordförande Stefan Löfven till ny ordförande för det Europeiska socialdemokratiska partiet, sade Magdalena Andersson i september.

33 S-partier från EU 

I PES ingår 33 socialdemokratiska partier inom EU.

Det ingår även tolv associerade medlemmar och lika många med så kallad observatörsstatus som är hemmahörande i länder som inte är med i unionen.

Statsminister 2014-2021 

Stefan Löfven tillträdde som partiordförande för Socialdemokraterna 2012 och var Sveriges statsminister mellan 2014 och 2021. 

I augusti förra året meddelade han att han hade för avsikt att avgå som både partiledare och statsminister. 

– Jag har snart varit partiordförande under tio år, statsminister under sju. Det har varit fantastiska år. Jag har haft fokus på att oförtrutet göra det bästa för Sverige och alla som lever i vårt fantastiska land, sade han i sitt sommartal enligt SVT. 

– Men allt har ett slut och jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen