Stor framgång för Greta Thunberg

2023 01 31

Greta Thunberg kan vinna ett av världens mest prestigefyllda pris.

Den 20-åriga svenska klimataktivisten har nämligen nominerats till Nobels fredspris, rapporterar norska Dagbladet på tisdagsförmiddagen.

"Inspirerat miljoner"

Bakom nomineringen står den norska politikern Lan Marie Berg, tillhörande Miljöpartiet De Gröna.

Hon har även nominerat en annan klimataktivist, Vanessa Nakate från Uganda, att belönas med det stora fredspriset.

Enligt Lan Marie Berg talar de båda kvinnorna å en hel generations vägnar.

– Båda började demonstrera ensamma utanför parlamenten i Sverige och Uganda, men har inspirerat miljoner att gå med, säger Berg enligt Dagbladet.

När det gäller Nakate motiveras nomineringen i synnerhet av att hon varit särskilt angelägen om att visa hur viktigt det är att stoppa klimatkrisen för att utrota hunger och fattigdom, samt uppnå jämställdhet för kvinnor globalt, förklarar Berg vidare.

Nominerad för femte gången

Kanske blir årets nominering femte gången gillt för Greta Thunberg.

Det är nämligen inte första gången hon föreslås att vinna Nobels fredspris – det har hänt fyra gånger tidigare.

Senast förra året.

– Genom rörelsen “Fridays For Future” har Greta Thunberg och klimatstrejkarna samlat unga människor över hela världen för denna kamp och är värdiga vinnare av fredspriset. De förändrar världen i realtid, sade stortingsledamot Rauand Ismail (MP) som nominerade den då 19-åriga aktivisten.

Var spelbolagens favorit

Greta Thunberg var spelbolagen favorit till att vinna priset 2019 enligt norska tidningen Nettavisen, men utmärkelsen gick då istället till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Ali.

Ministern belönades för de reformer han genomfört i landet och för hans initiativ till att lösa gränskonflikten mellan Etiopien och Eritrea.

Även 2020 och 2021 var oddsen till Greta Thunbergs fördel, men snuvades då av Världslivsmedelsprogrammet respektive journalisterna Maria Ressa och Dmitrijh Muratov.

Uppmärksammad demonstration i Tyskland

Greta Thunberg var nyligen uppmärksammad i medierna i samband med en demonstration i tyska Lützerath.

Protesterna avsåg att försöka förhindra brytningen av brunkol i området.

Hon höll då ett tal inför sina meddemonstranter.

– Det finns 35 000 människor i Lützerath just nu. Det är totalt absurt att det här händer 2023. Vi måste behålla kolet i marken. Tyskland skämmer verkligen ut sig, sa hon enligt Der Spiegel.

Den svenska aktivisten uppmärksammades kanske framför allt dock för bilderna då hon blev bortförd från demonstrationsplatsen av två uniformerade poliser.

Foto: Greta Thunberg resp A. Dvi

Text: Redaktionen