Stor framgång för Greta Thunberg

2023 01 31

Greta Thunberg kan vinna ett av världens mest prestigefyllda pris.

Den 20-åriga svenska klimataktivisten har nämligen nominerats till Nobels fredspris, rapporterar norska Dagbladet på tisdagsförmiddagen.

"Inspirerat miljoner"

Bakom nomineringen står den norska politikern Lan Marie Berg, tillhörande Miljöpartiet De Gröna.

Hon har även nominerat en annan klimataktivist, Vanessa Nakate från Uganda, att belönas med det stora fredspriset.

Enligt Lan Marie Berg talar de båda kvinnorna å en hel generations vägnar.

– Båda började demonstrera ensamma utanför parlamenten i Sverige och Uganda, men har inspirerat miljoner att gå med, säger Berg enligt Dagbladet.

När det gäller Nakate motiveras nomineringen i synnerhet av att hon varit särskilt angelägen om att visa hur viktigt det är att stoppa klimatkrisen för att utrota hunger och fattigdom, samt uppnå jämställdhet för kvinnor globalt, förklarar Berg vidare.

Nominerad för femte gången

Kanske blir årets nominering femte gången gillt för Greta Thunberg.

Det är nämligen inte första gången hon föreslås att vinna Nobels fredspris – det har hänt fyra gånger tidigare.

Senast förra året.

– Genom rörelsen “Fridays For Future” har Greta Thunberg och klimatstrejkarna samlat unga människor över hela världen för denna kamp och är värdiga vinnare av fredspriset. De förändrar världen i realtid, sade stortingsledamot Rauand Ismail (MP) som nominerade den då 19-åriga aktivisten.

Var spelbolagens favorit

Greta Thunberg var spelbolagen favorit till att vinna priset 2019 enligt norska tidningen Nettavisen, men utmärkelsen gick då istället till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Ali.

Ministern belönades för de reformer han genomfört i landet och för hans initiativ till att lösa gränskonflikten mellan Etiopien och Eritrea.

Även 2020 och 2021 var oddsen till Greta Thunbergs fördel, men snuvades då av Världslivsmedelsprogrammet respektive journalisterna Maria Ressa och Dmitrijh Muratov.

Uppmärksammad demonstration i Tyskland

Greta Thunberg var nyligen uppmärksammad i medierna i samband med en demonstration i tyska Lützerath.

Protesterna avsåg att försöka förhindra brytningen av brunkol i området.

Hon höll då ett tal inför sina meddemonstranter.

– Det finns 35 000 människor i Lützerath just nu. Det är totalt absurt att det här händer 2023. Vi måste behålla kolet i marken. Tyskland skämmer verkligen ut sig, sa hon enligt Der Spiegel.

Den svenska aktivisten uppmärksammades kanske framför allt dock för bilderna då hon blev bortförd från demonstrationsplatsen av två uniformerade poliser.

Foto: Greta Thunberg resp A. Dvi

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen