Stor framgång för Greta Thunberg

2023 01 31

Greta Thunberg kan vinna ett av världens mest prestigefyllda pris.

Den 20-åriga svenska klimataktivisten har nämligen nominerats till Nobels fredspris, rapporterar norska Dagbladet på tisdagsförmiddagen.

"Inspirerat miljoner"

Bakom nomineringen står den norska politikern Lan Marie Berg, tillhörande Miljöpartiet De Gröna.

Hon har även nominerat en annan klimataktivist, Vanessa Nakate från Uganda, att belönas med det stora fredspriset.

Enligt Lan Marie Berg talar de båda kvinnorna å en hel generations vägnar.

– Båda började demonstrera ensamma utanför parlamenten i Sverige och Uganda, men har inspirerat miljoner att gå med, säger Berg enligt Dagbladet.

När det gäller Nakate motiveras nomineringen i synnerhet av att hon varit särskilt angelägen om att visa hur viktigt det är att stoppa klimatkrisen för att utrota hunger och fattigdom, samt uppnå jämställdhet för kvinnor globalt, förklarar Berg vidare.

Nominerad för femte gången

Kanske blir årets nominering femte gången gillt för Greta Thunberg.

Det är nämligen inte första gången hon föreslås att vinna Nobels fredspris – det har hänt fyra gånger tidigare.

Senast förra året.

– Genom rörelsen “Fridays For Future” har Greta Thunberg och klimatstrejkarna samlat unga människor över hela världen för denna kamp och är värdiga vinnare av fredspriset. De förändrar världen i realtid, sade stortingsledamot Rauand Ismail (MP) som nominerade den då 19-åriga aktivisten.

Var spelbolagens favorit

Greta Thunberg var spelbolagen favorit till att vinna priset 2019 enligt norska tidningen Nettavisen, men utmärkelsen gick då istället till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Ali.

Ministern belönades för de reformer han genomfört i landet och för hans initiativ till att lösa gränskonflikten mellan Etiopien och Eritrea.

Även 2020 och 2021 var oddsen till Greta Thunbergs fördel, men snuvades då av Världslivsmedelsprogrammet respektive journalisterna Maria Ressa och Dmitrijh Muratov.

Uppmärksammad demonstration i Tyskland

Greta Thunberg var nyligen uppmärksammad i medierna i samband med en demonstration i tyska Lützerath.

Protesterna avsåg att försöka förhindra brytningen av brunkol i området.

Hon höll då ett tal inför sina meddemonstranter.

– Det finns 35 000 människor i Lützerath just nu. Det är totalt absurt att det här händer 2023. Vi måste behålla kolet i marken. Tyskland skämmer verkligen ut sig, sa hon enligt Der Spiegel.

Den svenska aktivisten uppmärksammades kanske framför allt dock för bilderna då hon blev bortförd från demonstrationsplatsen av två uniformerade poliser.

Foto: Greta Thunberg resp A. Dvi

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen