Stor förvirring: Nytt problem för Sveriges Natoansökan

2023 09 18

Ett uttalande i ungersk tv väcker flera frågor kring Sveriges ansökan till Nato.

Det är talmannen i Ungerns parlament som uttalat sig under helgen.

I intervjun påstår talmannen att det “inte är säkert” att Ungern måste godkänna Sveriges ansökan i parlamentet för att medlemskapet ska gå igenom, rapporterar Sveriges Radio på måndagsförmiddagen.

Uttalandet snappades upp av radions Natoreporter.

– Det var ett uttalande i en lokal tv-station där talmannen helt enkelt förklarar att det inte är säkert att det behövs en omröstning i parlamentet i Budapest, säger han till den egna kanalen.

Väcker frågor och problem

Bakgrunden lyder att varje land inom Nato reglerar vilka avtal man sluter tillsammans med Natos grundlag.

I den senare framgår det i klartext att det är respektive Natolands parlament som ska godkänna en ny ansökan – i flera länder ska det även godkännas av presidenten om det finns en sådan.

Varför nu den ungerska talmannen uttalar sig om att det inte behövs finns det ingen förklaring till hos Sverige.

Och uttalandet väcker frågor – och nya problem – för vad som sker med ratificeringen av den svenska ansökan.

– Det här är reglerat i respektive lands författning och vad det här betyder för Sveriges process är i dagsläget rätt så oklart, framhåller SR:s reporter.

Rasade mot Sverige

Ungern är tillsammans med Turkiet de enda länderna som formellt inte godkänt Sveriges medlemskap. 

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan har muntligt sagt ja – men den officiella omröstningen har dragit ut på tiden.

Så även i Ungern.

Och det blev inte enklare när den ungerska utrikesministern Péter Szijjártó förra veckan rasade mot Sverige på grund av ett UR-klipp som problematiserade demokratin i Ungern.

– Jag är rätt säker på att du förstår motsägelsen mellan de två fenomenen: du uppmuntrar våra parlamentsledamöter att ratificera ert inträde i Nato, alltmedan ni anklagar dem för att ha raserat demokratin i Ungern, uttryckte han till Sveriges dito Tobias Billström (M).

Fortsatte under veckan

Under veckan fortsatte de ungerska angreppen mot Sverige, bland annat genom regeringens talesperson Zoltan Kovac.

– Hur kan vi öppet och tydligt förhandla och prata med den svenska regeringen om den under tiden tror och sprider ett budskap om att Ungerns regering inte har kommit till makten genom demokratiska val? frågade han sig i en video på sociala medier.

Foto: Nato

Text: Redaktionen