Stor förvåning – känslig transport nära svenska gränsen
2024 02 05
Radioaktivt avfall måste hanteras varsamt.
Om det inte hanteras på rätt sätt kan det vara skadligt för människor, djur och växter.
Nu kommer uppgifter om att stora mängder radioaktivt avfall kommer att flyttas närmare Sverige.
Norge vill bygga en mellanlagringsanläggning för radioaktivt avfall, endast en mil från den svenska gränsen, rapporterar SR Ekot.
Stor förvåning
Efter flera år av utredningar har den lilla kommunen Aremark pekats ut som den bästa platsen för den nya anläggningen.
För den svenska grannkommunen Dals-Ed kommer beslutet som en chock. Att cirka 16,5 ton radioaktivt avfall ska förflyttas nära gränsen möts av stor förvåning.
"Kontroversiell fråga"
– Det är helt ny information för oss. Jag har inte hör någonting om det här. Nu räknar jag med att vi kommer bli remissinstans, givet att vi är grannkommun, säger kommunalrådet Anders Nilsson (M) till SR Ekot.
Han tror att den nya anläggningen kommer att väcka starka känslor i kommunen.
– Jag tror att det kommer att bli en mycket kontroversiell fråga.
– Det finns väldigt mycket åsikter och tankar om hur man ska hantera kärnavfall, och var det ska placeras, säger Anders Nilsson till radion.
Fakta: Förvaring av radioaktivt avfall i Sverige
- Graden av radioaktivitet avgör i vilket förvar som avfallet placeras.
- Det radioaktiva avfall som förvaras i Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) är låg- och medelaktivt. Det betyder att det till skillnad från använt kärnbränsle inte behöver kylas och att det är relativt kortlivat.
- Det mesta av avfallet är driftavfall från de svenska kärnkraftverken. Det kan handla om filter som samlat upp radioaktiva ämnen i reaktorns vatten, verktyg och skyddskläder. Men även radioaktivt avfall från sjukvården, den veterinärmedicinska vården, forskningen och industrin förvaras i SFR, som ligger 50 meter under Östersjöns botten i närheten av Forsmarks kärnkraftverk.
- Långlivat låg- och medelaktivt avfall mellanlagras i Clab i Oskarshamn. Även högaktvift avfall, det vill säga kärnbränsle från kärnkraftverk som måste kylas, förvaras i mellanlagret i Oskarshamn.
- Långlivat- och högaktivtavfall ska från och med 2045 förflyttas till en planerad Slutförvarsanläggning i Forsmark, Östhammar.
Källa: SKB
Foto: T. An
Text: Redaktionen