Stor förändring på gång – alla som köper läkemedel berörs

2023 04 26

EU-kommissionen föreslår nya regler för läkemedelsbolagen.

Ett nytt förslag från EU-kommissionen vill ändra reglerna för läkemedelsbolagen så att medicin kommer ut snabbare, billigare och blir lättillgängligare i hela EU.

– Var du bor ska inte avgöra om du får leva eller dö, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides enligt Sveriges Radio.

"Helt oacceptabelt"

Bland annat motiverade kommissionen förslaget med att större och rikare länder får tillgång till 90 procent av alla läkemedel medan motsvarande siffra för fattigare EU-länder ligger på tio procent.

– Det här är helt oacceptabelt, säger Stella Kyriakides.

Ändra patentskydd

Med dagens patentregler kan ett läkemedelsföretag ta ut högre priser för ny medicin under en elvaårsperiod, vilket EU-kommissionen vill korta till åtta år.

Men i förslaget står det också att företag kan få patentskydd upp till tolv år om läkemedlen släpps i alla medlemsländer. På det sättet vill EU minska bristen på läkemedel.

I förslaget ingår också att det ska bli snabbare tillståndsgivning.

Största på 20 år

Det nya förslaget skulle bli den största läkemedelsreformen inom EU på 20 år om den går igenom, enligt Läkare Utan Gränser-organisationen, MSF Access Campaign.

De anser också att det är viktigt att förslaget kommer på plats för att få en större transparens bland läkemedelsföretagen.

– Kommissionens förslag skulle vara den största reformen på 20 år och med några justeringar skulle den kunna skapa en positiv utveckling för att tillgängliggöra läkemedel, säger Dimitri Eynikel, politisk rådgivare på MSF Access Campaign, till organisationens egna hemsida.

Kritik från läkemedelsbolagen

Företagen har tidigare varit kritiska till EU:s förslag, bland annat efter att ett utkast om det nya förslaget läckte för ett tag sedan.

De menar att de nya reglerna skulle kunna få kritiska effekter på läkemedelsbranschen i Europa.

– Det är extremt skadligt för konkurrenskraften och innovation kan komma att flyttas till USA eller Asien, framhåller Pharmabolagens Europeiska Branschorganisation enligt SR.

Foto: A. Grey

Text: Redaktionen