Stor förändring för svenska kronan

2023 07 13

Den svenska valutans kurs ändrar riktning.

Det har varit ett hektiskt år för svensk ekonomi.

Hög inflation har följts av kraftiga räntehöjningar från Riksbanken, och som om inte det vore nog har den svenska kronan legat kring lägstanivån.

Den amerikanska dollarn och euron har blivit dyrare, och turister som tar sig utomlands har fått betala mer än vanligt på grund av utvecklingen.

Anledningarna till den svaga kronan har bland annat varit en skakig marknad och stor skuldsättning bland de svenska hushållen.

Positiv vändning

Nu har dock den svenska kronan stärkts kraftigt.

En dollar kostar idag 60 öre mindre än för en vecka sedan, och en euro kostar 40 öre mindre, rapporterar SR.

Den inbromsande inflationstakten i USA och kronans bedömning som undervärderad tycks ha bidragit till förändringen.

“Ökad risk”

Christina Nyman är chefsekonom vid Handelsbanken, och hon menar att utländska investerare har sett de svenska hushållens höga skuldsättning som ett problem.

Även det ekonomiska världsläget har bidragit till en svagare krona.

– Kronan halkade efter redan under fjolåret. Skakiga marknader har historiskt varit dåligt för den svenska valutan, säger Nyman.

– 2022 var inget undantag och under hösten försvagades kronan mot euron när den europeiska centralbanken förväntades höja räntan mer än Riksbanken.

Flera effekter

Den svaga kronan har lett till flera olika saker.

Bland annat har svenska bolag haft en högre konkurrenskraft på grund av den billiga valuta, men den svaga kronan har också bidragit till inflationsläget.

Nu har kronan stärkts, någonting som Christina Nyman trodde på redan i maj.

– Vår utgångspunkt är att kronan är undervärderad mot både euron och dollarn och att den borde förstärkas på lite sikt, sade hon då.

Dollarn faller

Under torsdagen handlas en dollar för 10,34 svenska kronor och en euro för 11,54.

Efter nya inflationsdata från USA har den amerikanska dollarn fallit ordentligt, efter att ha legat på höga nivåer under en längre tid.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen