NATTEN TILL TORSDAG: Stor chans för norrsken

2023 03 15

Det finns fortfarande stora chanser att få uppleva norrsken i år.

– I natt finns det goda möjligheter att ske norrsken, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist till tv-kanalens hemsida.

Han tillägger att chansen till och med är god för delar av den sydliga halvan av Sverige.

– Det kan man göra så långt söderut som till Mälardalen, kanske lite längre söderut också om man blickar långt mot horisonten i norr.

Klockan tre i natt

Bäst chans att få se det otroliga fenomenet anses vara framåt torsdag morgon, ungefär klockan tre eller fyra på natten.

Dessutom förväntas det bli en klar natt i exempelvis Stockholm, vilket innebär att molnen inte ställer sig i vägen för det magiska skådespelet på himlen.

Ökad solaktivitet

Det är bland annat ökad solaktivitet som får norrskenet att uppstå. Och i februari var det extra mycket av varan – vilket gjorde att norrsken kunde upplevas så långt söderut som i Skåne och Småland.

– Känslan var magisk, säger exempelvis Julia Morar i Kronoberg till SR, efter att ha fått uppleva norrsken för första gången.

– Det heter ju norrsken av en anledning. Jag blev väldigt chockad när jag såg det här nere, sade Beatrice Edelswärd till HD efter att ha fått se norrsken i Landskrona i slutet av februari.

Betydligt vanligare i norr

Att norrskenet kommer så långt ned som söder om Stockholm är inte särskilt vanligt.

– Norrsken kan ibland synas i södra Sverige, men bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland, framhåller SMHI på sin hemsida.

Ibland kallas fenomenet även för “polarsken”, eftersom samma ljus kan ses vid de allra sydligaste delarna av jordklotet.

– Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument, informerar SMHI.

Här kan du följa prognosen

Det finns flera appar du kan använda för att bevaka norrskensprognosen där du bor.

Några exempel är följande:

- My Aurora Forecast

- Northern Lights Sweden Alerts

Du kan också följa prognosen via hemsidan Northern Lights Sweden eller den amerikanska motsvarigheten Space Weather Predicition Center.

Foto: V. Guth 

Text: Redaktionen