JUST NU: Stor aktivitet i Ukrainas södra luftrum – Putins nya krigsplaner inleds

2022 04 03

Ryska operationer i Ukrainas luftrum koncentreras nu till sydöstra delen av landet och nya hårda anfall från Ryssland väntas inom kort.

Det konstaterar Storbritanniens militära underrättelsetjänst som slår fast att Ryssland inte tycks ha några planer på att uppnå eldupphör.

Tvärtom pekar allt på att Ryssland kommer att öka frekvensen av bombningar och raketanfall mot sitt grannland och Ukrainas armé uppger nu att sex nya attacker ägt rum i sydöstra delarna av landet.

Forslas i snabb takt

Den ryska diktaturens soldater väntas nu forslas i snabb takt till Krymregionen och närliggande områden i sydöstra delarna av Ukraina då ryssarna tvingats ändra taktik.

Orsaken är att Ukrainas Väpnade Styrkor varit för svåra att övervinna i norra delarna av landet.

Allt större risker

– Ryska trupper kan fortfarande ha kapacitet att stiga iland från sjöss på ukrainskt territorium men det skulle medföra allt större risker då Ukrainas armé har haft tid att förbereda sig, uppger Storbritanniens militära underrättelsetjänst.

Dödliga vattenminor

Ryska flottan blockerar Ukrainas kust i Svarta Havet och Azovska Sjön vilket hindrar Ukraina från att erhålla transporter med förnödenheter via sjövägen.

Situationen vid ukrainska kusten har försvårats av dödliga vattenminor.

Ryska flottan

– Minornas ursprung är omdiskuterat men det handlar med betydande säkerhet om den ryska flottan och det visar hur Rysslands invasion påverkar neutrala och civila intressen, framhäver Storbritanniens militära underrättelsetjänst.

Ryssland har under kriget gång på gång bombat civilpersoner och totalt nonchalerat internationella krigslagar.

ANALYS – PUTINS NYA PLAN

Ryssland svänger nu om sin krigsplan till att fokusera på två av Ukrainas 27 regioner – Luhansk och Donetsk.

De två regionerna drabbades av militanta separatister vilka utropade Luhansk och Donetsk som självständiga i samband med Rysslands angrepp på Ukraina 2014.

Agerandet tros ha orkestrerats från Moskva och varit en del i Putins plan om att återupprätta Sovjetunionen.

Krossa Ukrainas armé

Den ryska diktatorns bakslag och misslyckande med att inta huvudstaden Kyiv har sannolikt tvingat honom att tänka om enligt internationella bedömare.

Därför bedöms den ryska armén nu dirigeras om för att göra allt att krossa Ukrainas armé i östra och södra delen av landet för att istället inta 100 procent av landytan i de två regionerna Luhansk och Donetsk.

Innan Rysslands anfallskrig den 24 februari hade de ryskstödda separatisterna bara intagit en tredjedel av de båda regionerna.

Nya lögner

En sådan manöver skulle möjliggöra för Rysslands diktator att i efterhand framhäva nya lögner som går ut på att Luhansk och Donetsk varit hans mål hela tiden – trots att målet i själva verket var att ta över hela landet och förvandla Ukraina till en rysk lydstat som införlivas i Ryssland.

Putins nya plan bygger på att Luhansk och Donetsk, som tillsammans utgör Donbass, är ryskspråkiga och Putins desinformationskampanjer pumpar ut lögner om att den ryskspråkiga delen av befolkningen utsatts för massmord av nazisterna i Kyiv.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen