Stockholm och Jönköping öppnar för ny åldersgrupp

2021 06 04

Region Stockholm som tidigare legat långt efter har nu fått upp farten rejält med vaccineringen. I dag öppnar man för 40-plussare att boka tid och även Region Jönköping hade i dag premiärdag för 40+.

– För att boka vaccination mot covid-19 via appen Alltid Öppet eller telefontjänsten krävs rätt födelseår. Vaccinationen sker på någon av länets vaccinationsmottagningar, meddelar Region Stockholm på sin webbsida och nu är det de som är födda 1981 eller tidigare som är välkomna att boka tid.

Intresset är mycket stort för att vaccinera sig. Så här långt har har över 1,1 miljoner doser getts och 74 % av gruppen 50 till 59 år respektive 48 % av gruppen 45 till 49 år har vaccinerats med en första dos.  

– Totalt har drygt 43 % av den vuxna befolkningen i länet vaccinerats med en första dos medan andelen vaccinerade med en första dos i gruppen 65 år och äldre uppgår till nästan 86 %, konstaterar Region Stockholm.

Redan dos 1 ger visst skydd

– Det är riktigt glädjande att vi enligt plan nu öppnar för ännu en ny åldersgrupp, den här gången personer som är födda 1981 och tidigare. Tempot i vaccinationerna är fortsatt högt, något som är väldigt viktigt för att vi tillsammans ska kunna tas ur pandemin. Redan den första dosen ger ett visst skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, och därför är tempot viktigt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

– Vaccinbokningen är öppen för personer som har rätt ålder, alltså de som är födda 1981 eller tidigare. Precis som tidigare har vaccinatörerna fyllt på med tider och finns det ingen tillgänglig tid är det viktigt att försöka igen senare eftersom nya tider också läggs till löpande, säger Magnus Thyberg.

Jönköping: Nya tider varje dag

Region Jönköpings län meddelar på Facebook att tiderna som läggs ut går åt fort men att man lägger ut nya tider i bokningssystemet varje dag.

[yop_poll id="154"]