JUST NU: Stenar och brandbomb mot polisen – flera våldsamma upplopp pågår

2022 04 17

Våldsmän går nu på eftermiddagen till angrepp mot poliser i både Linköping och Norrköping.

Koranbrännaren Rasmus Paludan har inte setts av men det spelar mindre roll för de kriminella ligisterna som vill skada de tjänstgörande poliserna som försöker upprätthålla trygghet och ordning i Östergötland.

Brandbomb

I såväl Linköping som Norrköping går våldsverkare till attack nu på söndagseftermiddagen och SVT rapporterar att det har kastats både sten och någon form av brandbomb mot polisen i Linköping.

Det rör sig om det ökända området Skäggetorp som blivit en plats som belastas med en hel del kriminalitet.

Våldsamt upplopp

– I stadsdelen Skäggetorp i Linköping startade under eftermiddagen ett våldsamt upplopp. Polisen anlände snabbt till platsen efter att oroligheterna hade börjat. Polisen arbetar med en stor insats och har nationell förstärkning på plats, uppger polismyndigheten.

Fyra gripna

– Sten och andra föremål har kastats mot poliser och polisfordon. Fyra personer har hittills gripits misstänkta för våldsamt upplopp, uppger polisen.

En polis har skadats lindrigt. Det finns inga uppgifter om att någon civil har skadats,

200 personer

– De personer som är del av det våldsamma upploppet uppskattas till omkring 200 personer. Polisen övervakar stadsdelen med drönare, rapporterar polisen.

På videofilmer från polisen från helgens våldsamheter hörs det hur unga män skriker islamistiska slagord och poliser uppger även att man drabbats av otäcka meddelanden från vad som bedöms vara islamister.

Polisen bedömer att den icke tillståndsgivna allmänna sammankomst som kan vara anledning till att personer har samlats i Skäggetorp med stor sannolikhet inte verkar bli av.

Återigen lyckats

Polisens tror heller inte att den haft för avsikt att genomföras. Om Rasmus Paludans poäng är att visa att koranbränning – som är tillåten enligt svensk lag – kan leda till att galningar begår grov brottslighet och till och med går till våldsamma angrepp mot polisen så har han återigen lyckats med den saken.

Åtta gripna

Denna gång var dock polisen framgångsrikare när det gäller att gripa gärningsmännen.

– Antalet gripna uppgår nu till totalt åtta personer, framhåller polisen i Linköping.

Avfyrat varningsskott

Även i Norrköping har våldsmän inlett oroligheter och polisen har avfyrat eldvapen.

– I stadsdelen Navestad i Norrköping sköt polis varningsskott klockan 15.02. Detta efter att ett våldsamt upplopp startat, poängterar polismyndigheten.

Nationell förstärkning

Även i Norrköping finns en stor polisinsats och nationell förstärkning har tillkallats.

– Ett bildäck och en bil har brunnit i stadsdelen. Polisen övervakar stadsdelen med drönare, uppger polisen.

Uppgifter från SVT indikerar att det kan handla om flera bilbränder och på bilder ser man flera olika rökpelare i staden.

Brandrök från bilar

– Enligt SVT:s team på plats är det många människor som samlats i Navestad, hundratals minst. De ser brandrök från bilar. Teamet har bevittnat svartklädda ungdomar som slänger stenar mot polisen, rapporterar SVT.

150 personer

Omkring 150 personer bedöms ingå i det våldsamma upploppet i Norrköping där ännu så länge inga personskador rapporteras.
– Ingen person, varken polis eller civil ska än så länge ha kommit till skada, uppger polisen.

Inte heller i Norrköping tros Rasmus Paludan dyka upp.

Arikvfoto: Ingripandepolisen

Text: Redaktionen