Stefan Löfven kan göra comeback i politiken

2022 09 21

Socialdemokraterna har nominerat Sveriges förre statsminister till en chefsposition inom EU.

Jobbet det gäller är ordförandeposten för det Europeiska socialdemokratiska partiet, PES, rapporterar Svenska Dagbladet.

Bakom nomineringen står Stefan Löfvens eget parti och hans efterträdare på statsministerposten Magdalena Andersson (S). 

"Glädje och stolthet" 

– Det är med glädje och stolthet som Socialdemokraterna nominerar vår tidigare statsminister och partiordförande Stefan Löfven till ny ordförande för det Europeiska socialdemokratiska partiet, säger S-ledaren i ett  pressmeddelande. 

"Sann europé" 

Magdalena Andersson tillägger: 

– Stefan Löfven är en sann europé som för med sig erfarenhet och respekt. Det är ett erkännande för svensk och nordisk socialdemokratis starka ställning att det finns ett brett stöd för Stefan Löfven som ny ordförande.

33 S-partier från EU 

I PES ingår 33 socialdemokratiska partier inom EU.

Det ingår även tolv associerade medlemmar och lika många med så kallad observatörsstatus som är hemmahörande i länder som inte är med i unionen.

Enda kandidaten

För närvarande leder bulgaren Sergej Stanisjev partiet, men har meddelat sin avgång.

Inga andra kandidater än Stefan Löfven har nominerats att bli hans efterträdare.

– Stefan var kraften bakom det sociala toppmötet i Göteborg då den europeiska pelaren för sociala rättigheter fastslogs – ett avgörande steg framåt för ett socialt Europa. Jag vet att han kommer att ta med sig samma ledarskap och visioner till de historiska utmaningar som Europa står inför i dag", säger Stanisjev i ett pressmeddelande enligt SvD.

Statsminister 2014-2021 

Stefan Löfven tillträdde som partiordförande för Socialdemokraterna 2012 och var Sveriges statsminister mellan 2014 och 2021. 

I augusti förra året meddelade han att han hade för avsikt att avgå som både partiledare och statsminister. 

– Jag har snart varit partiordförande under tio år, statsminister under sju. Det har varit fantastiska år. Jag har haft fokus på att oförtrutet göra det bästa för Sverige och alla som lever i vårt fantastiska land, sade han i sitt sommartal enligt SVT. 

– Men allt har ett slut och jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna. 

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet 

Text: Redaktionen