Stefan Löfven avgår i höst

2021 08 23

Det har varit fantastiska år. Men allt har ett slut.

Det säger statsminister Stefan Löfven som avgår som statsminister och som partiledare vid partikongressen i november.

Stefan Löfven meddelade sitt besked vid sommartalet som han höll idag.

Går i november

– Jag har meddelat partiets verkställande utskott och valberedningens ordförande att jag vill lämna uppdraget som partiordförande på partikongressen i november och därefter också om att bli entledigad som statsminister, säger Löfven.

Fantastiska år

– Beslutet har mognat fram under en tid. Jag har varit partiordförande under tio års tid, statsminister under sju. Det har varit fantastiska år. Men allt har ett slut. Jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna.

Regeringskollegan Miljöpartiet tackar Löfven.

MP tackar

– Tack Stefan för starkt ledarskap och ett mycket gott samarbete under många år, framhåller Vice statsminister och MP-ledaren Per Bolund.

ANALYS

10 år som partiledare och 7 år som statsminister är väldigt lång tid. Stefan Löfven har lett partiet och landet under en dramatisk tid i politiken och världen och har om och om igen räknats ut av förstå-sig-påarna men alltid klurat sig kvar och övervunnit alla politiska stormar.

Hans lugna, samlade och stabila sätt att agera som människa och som person har varit av stort värde i tider av turbulens – som till exempel pandemin.

[yop_poll id="502"]