Statsministerns ord efter misstänkta attentatet i Göteborg

2021 09 29

– Göteborg ska känna att man har hela landets stöd.

Det säger statsminister Stefan Löfven (S) om den explosion med efterföljande bränder som skakade centrala Göteborg i morse. Hundratals personer har evakuerats och flera har sökt sin tillflykt till kyrkor som hjälper de drabbade.

– Jag vill börja med att vända mig till de skadade, de boende i huset, till alla anhöriga , till alla drabbade och uttrycka min och regeringens empati med alla drabbade. Det här är något som verkligen drabbar de boende hårt men också hela Göteborg, hela vårt samhälle och hela vårt land, säger Stefan Löfven (S).

– Göteborg ska känna att man har hela landets stöd, säger statsministern.

Kan vara försök till angrepp

– En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.. Vad som har orsakat explosionen är för tidigt att svara på. Den tekniska utredningen har inte kunnat påbörjas fullt ut ännu. Polisen bedömer det som osannolikt att explosionen skulle ha skett av en naturlig orsak. Det kan vara en olycka. Men det kan också vara ett försök till angrepp mot en eller flera personer som vistades i byggnaden, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Tre på intensiven

16 personer i åldrarna 10 - 80 år har först till sjukhus och fyra är allvarligt skadade varav tre vårdas på intensivvårdsavdelning uppger SVT.

Polisen misstänker att brottslighet ligger bakom.

– Vi tror att det handlat om en enskild sprängladdning som placerats i en port, och där tryckvågen sedan spridits simultant i flera trappuppgångar, säger en polisman som arbetar med ärendet till Göteborgs-Posten.

Foto: Stefan Löfven, FB

[yop_poll id="687"]