JUST NU: Statsministern tror på Natolösning innan toppmötet

2022 06 27

Statsminister Magdalena Andersson (S) har höga förhoppningar inför veckans Nato-toppmöte i Madrid.

Hon tror att en lösning på låsningen med Turkiet kan nås innan mötet inleds på tisdag.

– Jag hoppas att denna dialog kan avslutas inom den närmsta tiden, förhoppningsvis redan innan mötet, säger Magdalena Andersson på en pressträff, enligt Expressen.

Diskuterat med Turkiet

Statsministerns besked kommer kort efter att måndagens samtal mellan företrädare för regeringarna i Sverige, Finland och Turkiet avslutats. 

Magdalena Andersson har själv träffat Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel. 

De diskuterade bland annat de pågående förhandlingarna med Turkiet.

– Vi jobbar nu tillsammans på ett avtal mellan Sverige, Finland och vår allierade Turkiet för att ytterligare adressera säkerhetsfrågor: vapenexport och striden mot terrorismen inkluderat, sa Jens Stoltenberg under en gemensam pressträff med Sveriges statsminister, enligt SVT.

Fördömer terrorism

Magdalena Andersson underströk återigen att Sverige fördömer terrorism och upprepade att den kurdiska militära organisationen PKK klassas som en terrororganisation av Sverige.

Hon fick beröm av Natochefen.

– Sverige har tagit konkreta steg under de senaste dagarna, för att möta de turkiska motkraven. Ni har redan ändrat er lagstiftning, ni har satt i gång polisutredningar mot PKK och ser ju nu över Turkiet utlämningskrav, konstaterade Jens Stoltenberg.

Möte med Erdogan på tisdag

På tisdag ska Magdalena Andersson, tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö, träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Jens Stoltenberg hoppas att mötet ska bidra till ytterligare framsteg i förhandlingarna. 

– Avsikten med det är naturligtvis att göra framsteg. Jag kan inte ge några löften, men vi arbetar aktivt. Men det är än så länge för tidigt att säga något om vilka framsteg det kan bli, kommenterade Natochefen på pressträffen.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet 

Text: Redaktionen