JUST NU: Statsministern till USA:s gigantiska stridsfartyg – Annan partiledare följer med

2022 06 04

USA:s mäktiga stridsfartyg USS Kearsarge får idag celebert besök av två svenska partiledare.

Fartyget som utgör en mycket kraftig symbol för USA:s och Natos stöd till Sverige och den fria delen av Europa gentemot den ryska diktatorn Putin mäter hela 247 meter i längd där det nu ligger i Stockholm city.

Inom svenskt territorium

– USS Kearsarge är det bästa amfibiestridsfartyget i flottan, understryker kommendören av USA:s 2:a flotta.

1943 beslutade USA att numrera sina flottor och udda nummer avser flottor i Stilla Havet och jämna nummer gäller flottor i Atlanten.

Det är svaret på varför 2:a flottans främsta stridsfartyg är i Stockholm – 2:a flottan tillhör Atlanten med tillhörande havsregioner Skagerrak och Kattegatt samt innanhavet Östersjön varav alla tre delvis ligger i svenskt territorium.

Sträcker sig över 6 länder

Det jättelika amerikanska stridsfartyget ska delta i militärövningen Baltops som inleds i morgon söndag.

– Årets upplaga genomförs den 5-16 juni i mellersta och södra Östersjön samt på strandnära landövningsområden i Tyskland, Sverige, Polen och de baltiska staterna, rapporterar Försvarsmakten.

Militärövningen skall rent geografisk hållas i mellersta och södra Östersjön och inkluderar bland annat strandnära landövningsområden i Sverige, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland.

Centerns partiledare

USA-fartyget USS Kearsarge väntas ha en viktig roll i den stora övningen,

Statsminister Magdalena Andersson (S) väntas idag att få en guidad tur på fartyget.

– Andersson får också sällskap av Centerledaren Annie Lööf under besöket, rapporterar TT.

Besöket äger rum mitt i den stora inrikespolitiska fajten som blossat upp rörande SD:s initiativ till misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen har dock meddelat att man inte tänker stödja misstroendeomröstningen mot Johansson.

Annie Lööf beröms av statsministern

Centerns besked ledde till mycket beröm från statsministern som anser att Annie Lööf tar ansvar för Sverige.

Under sitt besök på USA-fartyget lär de båda partiledarna för S och C få se bland annat toppmoderna amerikanska stridshelikoptrar.

– Detta skepp är specifikt designat för att kunna härbärgera svävare, landstigningar med snabba trupprörelser över stränder samt flygfarkoster som ska ge nära luftstöd för attacktrupper.

– Kearsarge kan bära upp till 6 marinhelikoptrar för trupprörelser, luftstöd och sök- och räddningsoperationer, framhåller fartygets kommendör.

Foto: US Navy och Ninni Andersson Regeringskansliet’

Text: Redaktionen