JUST NU: Statsministern till USA:s gigantiska stridsfartyg – Annan partiledare följer med

2022 06 04

USA:s mäktiga stridsfartyg USS Kearsarge får idag celebert besök av två svenska partiledare.

Fartyget som utgör en mycket kraftig symbol för USA:s och Natos stöd till Sverige och den fria delen av Europa gentemot den ryska diktatorn Putin mäter hela 247 meter i längd där det nu ligger i Stockholm city.

Inom svenskt territorium

– USS Kearsarge är det bästa amfibiestridsfartyget i flottan, understryker kommendören av USA:s 2:a flotta.

1943 beslutade USA att numrera sina flottor och udda nummer avser flottor i Stilla Havet och jämna nummer gäller flottor i Atlanten.

Det är svaret på varför 2:a flottans främsta stridsfartyg är i Stockholm – 2:a flottan tillhör Atlanten med tillhörande havsregioner Skagerrak och Kattegatt samt innanhavet Östersjön varav alla tre delvis ligger i svenskt territorium.

Sträcker sig över 6 länder

Det jättelika amerikanska stridsfartyget ska delta i militärövningen Baltops som inleds i morgon söndag.

– Årets upplaga genomförs den 5-16 juni i mellersta och södra Östersjön samt på strandnära landövningsområden i Tyskland, Sverige, Polen och de baltiska staterna, rapporterar Försvarsmakten.

Militärövningen skall rent geografisk hållas i mellersta och södra Östersjön och inkluderar bland annat strandnära landövningsområden i Sverige, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland.

Centerns partiledare

USA-fartyget USS Kearsarge väntas ha en viktig roll i den stora övningen,

Statsminister Magdalena Andersson (S) väntas idag att få en guidad tur på fartyget.

– Andersson får också sällskap av Centerledaren Annie Lööf under besöket, rapporterar TT.

Besöket äger rum mitt i den stora inrikespolitiska fajten som blossat upp rörande SD:s initiativ till misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen har dock meddelat att man inte tänker stödja misstroendeomröstningen mot Johansson.

Annie Lööf beröms av statsministern

Centerns besked ledde till mycket beröm från statsministern som anser att Annie Lööf tar ansvar för Sverige.

Under sitt besök på USA-fartyget lär de båda partiledarna för S och C få se bland annat toppmoderna amerikanska stridshelikoptrar.

– Detta skepp är specifikt designat för att kunna härbärgera svävare, landstigningar med snabba trupprörelser över stränder samt flygfarkoster som ska ge nära luftstöd för attacktrupper.

– Kearsarge kan bära upp till 6 marinhelikoptrar för trupprörelser, luftstöd och sök- och räddningsoperationer, framhåller fartygets kommendör.

Foto: US Navy och Ninni Andersson Regeringskansliet’

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen